Zdražení na železnici lidi od cestování vlakem neodradilo

V lednu letošního roku přepravily České dráhy 17 milionů 800 tisíc cestujících. Ve srovnání s lednem minulého roku cestovalo letos vlakem o 700 tisíc lidí více, a to i přesto, že je cestování po železnici od nového roku výrazně dražší. Vyplývá to ze statistických údajů zveřejněných Českými drahami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak ve stanici

vlak ve stanici | Foto: Jan Rosenauer

Cestující začali nejspíše více vnímat možnosti slev, které dráhy nabízejí. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského jsou to jednak výhodnější ceny měsíčních nebo čtvrtletních jízdenek, a jednak slevy na zpáteční jízdenky.

"U zpáteční jízdenky dosahuje sleva asi 45 procent a není k ní třeba žádná karta Z. Další velmi využívanou nabídkou je víkendová zpáteční jízdenka pro malé skupiny s prodlouženou platností - tam sleva dosahuje více než 50 procent proti obyčejnému jízdnému, a ani pro tuto nabídku není třeba žádná karta".

Kromě toho, že České dráhy přepravily o 700 tisíc lidí více než v loňském lednu, zvýšily se tržby přibližně o 108 milionů korun. Odboráři tyto příjmy ale zpochybňují a svádí je na masivní nákup zákaznických karet. Ty však podle vedení podniku mají na zvýšených lednových tržbách jen čtvrtinový podíl.

Vladimír Hrubý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme