Zeman: TSS Cargo bude z 80 procent vlastnit čínská společnost. Ostrava potřebuje kapitál, ne tibetské vlajky

Čínská firma bude z 80 procent vlastníkem ostravské společnosti TSS Cargo, která má zhruba 1300 zaměstnanců. Prezident Miloš Zeman to řekl ve středu při setkání s nově zvolenými krajskými zastupiteli při zahájení třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje. Firma se zabývá železničním stavitelstvím a železniční dopravou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Moravskoslezského kraje.

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Moravskoslezského kraje. | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

„Praha se halí do tibetských vlajek, alespoň část Prahy, ale tady na Ostravsku potřebujeme kapitálový vstup, potřebujeme rozšíření výroby a zachování dosavadních pracovních míst, a to je podle mého mínění důležitější než tibetské vlajky. Vy jistě víte, že největším zahraničním investorem v Německu je právě Čína, a já nevidím důvod, proč by v budoucnosti tomu tak nemohlo být i u nás," řekl prezident zastupitelům. Uvedl, že o změně vlastnických podmínek byl informován právě ve středu.

Podle dřívějších informací byla dohoda mezi společností China CEFC Energy Company, Beijing Municipal Road and Bridge Group a Peterem a Rudolfem Šuškovými o prodeji společnosti TSS Cargo za 240 milionů eur (6,5 miliardy korun) uzavřena při březnové návštěvě čínského prezidenta v České republice.

Právník Karel Ležatka ve středu uvedl, že proces prodeje společnosti TSS Cargo pokračuje. „Můžu potvrdit, že jsme postoupili do další fáze, nicméně proto, aby se celý proces dokončil, jsou potřeba ještě některé kroky, například Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a spousta dalších věcí," řekl Ležatka.

Partnerství s Čínou? V Polsku jsou o pět let dál, panuje tam rozčarování, říká analytik

Číst článek

Zeman mluvil i o dalších možnostech pomoci Moravskoslezskému kraji. V jednání je podle něj pomoc některým podnikům, které narážejí na odbytové potíže, a také, že po jednání s polskou vládou se připravuje splavnění Odry a v této souvislosti i vybudování prvního úseku vodního koridoru Kozlí (Koźle) - Ostrava - Mošnov.

„Myslím si, že i když je to dlouhodobá záležitost, jsem rád, že tuto myšlenku na jednání tripartity podpořili jak zaměstnavatelé, tak odbory, ale i hospodářská komora, a věřím, že i zde by se našly, byť v dlouhodobém horizontu, i některé nové pracovní příležitosti," řekl Zeman.

Prezident Zeman ve středu ještě navštíví město Orlovou nebo karvinské Lázně Darkov, v dalších dnech ho čeká například beseda se studenty opavské Slezské univerzity či návštěva Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku.

Do Číny by bez Jurečky jet neměli, tvrdí část opozice. Zaorálkův náměstek promluví s velvyslankyní

Číst článek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme