Zemědělci začali investovat do výstavby skleníků. Svými rajčaty chtějí konkurovat těm z dovozu

Zemědělci začali investovat stovky milionů do výstavby skleníků a fóliovníků, kde chtějí hydroponicky, tedy bez půdy, pěstovat rajčata téměř celý rok. Chtějí tak snížit počet dovážených rajčat na trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba skleníků a fóliovníků na Moravě

Stavba skleníků a fóliovníků na Moravě | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

Každý Čech sní v průměru asi 11 kg rajčat za rok. Většinou jsou ze zahraničí, hlavně z Nizozemska a Španělska. Podle Českého statického úřadu se jich k nám ročně doveze asi 95 tisíc tun. Čeští zemědělci chtějí toto číslo snížit.

„Hlavní výhoda je v tom, že rajčata porostou a budou dozrávat tady. Ušetří se. A když pomineme uhlíkovou stopu a věci, které souvisí s dlouhou přepravou, a pro zákazníka bude nejdůležitější, že budou chutnat určitě lépe než ty dovozové,“ řekl zemědělec Josef Sklenář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemědělci začali investovat do výstavby skleníků a pěstování rajčat. Více si poslechněte v reportáži Štěpánky Kadlečkové.

Sklenář buduje fóliovník o rozloze asi tři hektary. Výhodou podle něj bude i to, že rajčata mohou být na pultech už druhý den po utržení. A to podle Sklenáře bude mít vliv i na jejich chuť. „Rozdíl v chuti je především v tom, že rajčata se před dlouhou přepravou musí utrhnout v nějakém stádiu zralosti, které zdaleka není na té úrovni, na jaké by měla být. Zastaví se v nich v tu chvíli produkce cukru. Rajče sice zčervená, ale už nikdy nedožene tu chuť,“ vysvětlil Sklenář.

Mezi Velkými Němčicemi a Hustopečemi šli ještě dál. Na pěti hektarech zde vzniká skleník. „Část skleníku bude osvícená, využije se energie z bioplynové stanice. Na jedné rostlince se sklízí to rajče v průběhu dalších asi devíti měsíců. Zajímavostí je i to, že to rajče je velice čisté, velice zdravé, protože se zalévá čistou vodou, využívat budeme dešťovou vodu, hnojí se potřebným množstvím minerálních látek,“ řekl Zdeněk Huták, ředitel společnosti Agro Maryša.

Proč nám velká rajčata ze supermarketů tolik nechutnají? Jsou plná vody, tvrdí vědci

Číst článek

Roční produkce by se měla pohybovat kolem 1200 tun rajčat. Huták odhaduje, že padesátka nových zaměstnanců bude sklízet rajčata už o Vánocích. Skleník podle něj přinese i nové pracovní příležitosti do regionu.

„Můžou do práce přijít v průběhu dne a nemusí to být osmihodinová pracovní doba. Můžou přijít maminky na mateřské třeba od desíti na čtyři, šest hodin práce. Takže nabídneme v regionu velice zajímavé zaměstnání,“ dodal Huták.

Podobné skleníky fungují v Haňovicích na Olomoucku a další by měly přibývat. Jejich výstavbu podporuje dotacemi i ministerstvo zemědělství.

Stavba skleníků a fóliovníků na Moravě | Foto: Štěpánka Kadlečková

Stavba skleníků a fóliovníků na Moravě | Foto: Štěpánka Kadlečková

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme