Zemní plyn u nás poprvé zlevní

Ceny plynu pro domácnosti se od dubna sníží v průměru o osm procent. Rozhodl o tom Energetický regulační úřad. Nejvíce poklesnou ceny distributora Středočeské plynárenské, a to o 8,47 procenta, nejméně pak Severomoravské plynárenské - o 7,64 procenta. Velkoodběratelé se mohou těšit na zlevnění zemního plynu o více než 9 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynové potrubí

plynové potrubí | Foto: Huap Choon

Rozhodnutí Energetického regulačního úřadu odůvodnil jeho předseda Pavel Brychta. "Je to jediný důvod, a to je příznivý vývoj cen ropy a ropných produktů na světových trzích a posilování kursu koruny vůči americkému dolaru".

Energetický regulační úřad má upravovat ceny plynu vždy čtvrtletně a podle Pavla Brychty mohou spotřebitelé letos čekat další pozitivní vývoj. "V současné době panuje na světových trzích velice optimistické očekávání stran vývoje cen zemního plynu s tím, že všichni předpokládají, že cena zemního plynu v letošním roce ještě dále poklesne".

Podobný vývoj se dá čekat i u elektrické energie - ten by se ale na snížení její ceny pro všechny kategorie spotřebitelů mohl projevit až v příštím roce. "Projeví se částečné otevření trhu a samozřejmě i dalších okolností jako je obchodování na krátkodobém trhu s elektřinou," vysvětlil Brychta.

Jana Zemanová, Vladimír Hrubý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme