Změny v EET jsou diskriminační a povedou k daňovým únikům, varují hoteliéři a restauratéři

Změny Elektronické evidence tržeb navrhované ministrem financí jsou podle Asociace hotelů a restaurací diskriminační. Navíc se prý můžou týkat i některých pohostinství, která začnou evidovat už ve čtvrtek. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale dál trvá na tom, že na start systému od 1. prosince nemají vliv. ČSSD chce posoudit změny v EET jako jiné poslanecké pozměňovací návrhy. Premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ale nepředpokládá, že by jeho strana návrhy ve sněmovně podpořila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto)

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Freeimages

Asociace hotelů a restaurací už zavedení Elektronické evidence tržeb nepodporuje. Jejímu prezidentovi Václavu Stárkovi vadí, že by se neměla týkat živnostníků, kteří mají roční příjmy do 250 tisíc korun a platí paušální daň.

„Každá taková hranice znamená cestu k daňovým únikům,“ říká Stárek. Podle něj se navíc změny mohou týkat třeba vesnických hospod.

Výjimka z EET pro živnostníky s příjmem do 250 tisíc? Strašná metoda práce Babiše, zhodnotil návrh Sobotka

Číst článek

S tím nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. „Já si myslím, že v rámci první vlny takový podnikatel ani není, a v rámci druhé minimálně.“

Stravovací a ubytovací zařízení začnou evidovat tržby už ve čtvrtek. Od prvního března se k nim připojí maloobchod a velkoobchod.

O navrhovaných změnách v EET jednala v pondělí i vláda. K Babišovu záměru nepřijala žádné usnesení, řekl novinářům ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD. Ministr financí chce změny v EET navrhnout sněmovně jako poslanec ve formě pozměňovacího návrhu.

EET začne fungovat od prosince a beze změn. Žádný chaos není, ohradil se Babiš proti Sobotkovi

Číst článek

Sociální demokracie podle Mládka změnu posoudí jako každý jiný poslanecký návrh. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka už ale avizoval, že jeho strana změny v EET při hlasování ve sněmovně nepodpoří. Naopak nejmenší koaliční strana, KDU-ČSL už minulý týden oznámila, že Babišovy návrhy podporuje.

Sobotka už Babiše dříve kritizoval za to, že se změnami přišel týden před ostrým startem EET. Babišův postup označil za chaotický a neprofesionální. Ministr financí ale kritiku odmítá.

„Zásadně odmítáme komentáře politiků o chaosu. Žádný chaos není. S návrhem přicházíme proto, že přípravy vrcholí a podnikatelé konečně pochopili, že se to neodloží a že to bude fungovat, tak přicházejí návrhy z praxe,“ řekl Babiš.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas


Jana Čermáková, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme