Zrušme co nejrychleji protiruské sankce, řekl podle ruské agentury Mládek. Ministr se brání

Česká republika je pro co nejrychlejší zrušení protiruských sankcí Evropské unie, které poškozují obě strany, citovala ruská tisková agentura TASS ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Ten tvrzení popřel a na stránkách ministerstva zveřejnil celý přepis rozhovoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Jan Mládek

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Jan Mládek | Foto: Filip Jandourek

„Od samého počátku účinnosti sankcí neustále opakujeme, a to i premiér Bohuslav Sobotka, že sankce nepovažujeme za rozumné. Věříme, že budou postupně zrušeny, protože působí problémy oběma stranám – Ruské federaci i EU,“ citovala v úterý ruská agentura TASS ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

Ten se proti citaci ve vysílání Českého rozhlasu Plus ohradil. „Musím s politováním konstatovat, že agentura TASS, které jsem e-mailem poslal odpověď na tři otázky, výrazně posunul má slova,“ uvedl Mládek. Jako důkaz posunu zároveň resort zveřejnil kompletní rozhovor ministra s agenturou TASS, který vznikl korespondenčně.

Konflikt na Ukrajině bude v lednu eskalovat. Rusko se pokusí dobýt Oděsu, předvídá vojenský analytik

Číst článek

Z kompletního přepisu vyplývá například to, že Mládek sice přiznal, že sankce přinesly problémy některým českým exportérům, nejde však o zásadní problémy. Naznačil zároveň, že sankce nejsou jedinou příčinou současného poklesu vzájemného obchodu mezi Českem a Ruskem.

Mládek ve středu odcestuje na krátkou návštěvu ruské Samarské oblasti. Podle ruské TASS zamíří do povolžského města Togliatti, kde chce podpořit českého výrobce zapalovacích svíček Brisk Tábor. Jeho nový závod má v Rusku vyrábět devět milionů svíček ročně, zejména pro automobilky AvtoVAZ a Renault.

ČTK, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme