Vysavače s příkonem nad 1600 wattů se už v EU prodávat nebudou, ušetří se elektřina

Ode dneška zakázala Evropská unie uvádět na trh vysavače s příkonem nad 1600 wattů. Směrnici vydala Evropská komise proto, aby se šetřilo elektřinou. Obchodníci si ale udělali zásoby, a tak se budou staré typy vysavačů ještě nějaký čas prodávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysavač

Vysavač | Foto: Fotobanka stock.xchng

Unie vycházela z průzkumu, podle kterého by se spotřeba vysavačů mezi lety 2005 až 2020 zvýšila dvojnásobně, a usoudila, že je třeba tento nárůst omezit.

Vysoký příkon přitom ještě neznamená vysokou účinnost vysavače, je to jen údaj o spotřebě elektrické energie. Záleží tedy na celkovém řešení přístroje.

„Toto nařízení by se určitě nemělo dotknout uživatelských parametrů vysavačů. To znamená, že vysavače by neměly hůř vysávat,“ potvrzuje Radek Hacaperka, generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V rámci opatření na úsporu energie zakazuje Evropská unie vysavače s vysokým příkonem

„Výrobci jsou v tuto chvíli skutečně tak daleko a jsou na to připraveni. Technicky záleží třeba na tvaru hubice, ale i na technickém řešení motoru vysavače. Někteří výrobci používají třeba kompresory nebo jiná netradiční řešení pro vysávání,“ přibližuje.

Vývoj moderních vysavačů samozřejmě něco stál, dá se proto očekávat, že budou o něco málo dražší než dosavadní přístroje. Záleží ale na výrobci. Distributoři už potvrdili, že si vytvořili zásoby, které pokryjí poptávku po vysavačích s vyšším příkonem i na několik měsíců.

Vysavače uváděné na trh EU nesmí mít od 1. září 2014 příkon vyšší než 1600 wattů a přesahující 62 kilowatthodin. Výjimku budou mít vysavače s vodním filtrem, na které se tyto limity nevztahují. Prodejci už nesmí starší typy vysavačů dále dovážet, mohou ale doprodávat skladové zásoby. Od 1. září 2017 bude příkon vysavačů omezen na 900 wattů a roční spotřeba do 43 kilowatthodin.
Zdroj: nařízení Komise č. 666/2013

S nařízením o ukončení výroby vysavačů s příkonem přes 1600 wattů souvisí i povinnost vybavovat přístroje energetickými štítky, kde jsou uvedeny všechny potřebné informace. Ty už jsou například na lednicích.

„Měl by uvádět třídu energetické účinnosti, třídu účinnosti čištění, třídu emisí prachu, průměrnou roční spotřebu a také hlučnost nebo hladinu akustického výkonu vysavače. Podle toho se pozná nejenom, jakou má spotřebu energie, ale jak je kvalitní v rámci vysávání,“ vysvětluje Hacaperka.

Od září 2017 se pak budou moci prodávat pouze přístroje s příkonem nižším než 900 wattů.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme