Dodávky ruského plynu do Polska klesají o desítky procent, tvrdí Ukrajina

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom prý začal omezovat dodávky do Polska. Údajně proto, aby se ztížily zpětné dodávky zemního plynu z Evropské unie na Ukrajinu. Podle ruské tiskové agentury RIA to řekl šéf ukrajinského přepravce plynu Ukrtransgaz. Ukrajina je nyní kvůli sporům o cenu odříznuta od přímých dodávek plynu z Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Zdroj: Reuters

Také polský plynárenský monopol PGNiG dnes uvedl, že dostává z Ruska méně plynu. Gazprom prý dodávky snížil v pondělí o pětinu, v úterý pak dokonce o téměř čtvrtinu.

Rusko přerušilo vývoz plynu na Ukrajinu v polovině června. Oznámilo, že dodávky obnoví, až Kyjev zaplatí miliardy dolarů, které dluží za předchozí dodávky. Kyjev tvrdí, že částka, kterou Moskva za plyn požaduje, je nespravedlivá a politicky motivovaná, a odmítá ji zaplatit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad dodávkami ruského plynu na Ukrajinu se zamýšlel komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

„Zima se blíží a Rusko je samozřejmě v pokušení toho plynového klacku využít,“ upozorňuje komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Ukrajina začala od září dovážet plyn ze Slovenska, dovážet může i z Polska a Maďarska. Obrácenými toky by země mohla pokrýt až 20 procent své spotřeby.

„Ukrajinská ekonomika je velice marnotratná a vlastně veškerá omezení by ji měla nutit k většímu šetření. To se ovšem týká především východu země, o který se teď vede spor,“ dodává Dvořák.

Ukrajina ročně spotřebuje zhruba 50 miliard metrů krychlových plynu. Země vytěží asi 20 miliard metrů krychlových. Zbytek musí dovézt, převážně z Ruska.

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan dnes uvedl, že Ukrajina plánuje do listopadu zvýšit rezervy plynu ve svých podzemních zásobnících na 17,5 miliardy metrů krychlových z nynější úrovně 16 miliard kubíků. Další plyn by podle Prodana měla Ukrajina získat hlavně ze Slovenska.

Provozovatel slovenského plynovodu Eustream dnes ve své pravidelné zprávě uvedl, že dodávky ruského plynu na Slovensko přes Ukrajinu fungují normálně.

ČTK, Libor Dvořák, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme