Putin kritizuje sankce Západu. Evropa hledá, jak pomoci firmám postiženým ruskou odvetou

Sankce, které západní země uvalily na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině, jsou v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO). Prohlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Podobnou rétorikou ocenili na začátku srpna evropští politici sankce ze strany Ruska vůči Západu. Evropa i Rusko nyní hledají zůsob, jak dopad vzájemných sankcí zmírnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: www.kremlin.ru, CC BY-SA 3.0

„Sankce uvalené na Rusko nepředstavují nic jiného, než opuštění základních principů WTO,“ řekl ruský prezident. „Porušují princip rovného přístupu všech zemí na trhy se zbožím a službami,“ dodal.

K odvetným opatřením ze strany Ruska pak Putin poznamenal, že se s nimi země nesnaží Západ trestat, ale jen sleduje své vlastní zájmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protiruských sankcích a jejich dopadu na české ovocnáře mluvil s europoslanci redaktor Ondřej Bouda

„Naším hlavním cílem je využít jednu z hlavních konkurenčních výhod Ruska, tedy rozsáhlý domácí trh, a naplnit ho kvalitním zbožím z produkce domácích firem,“ citovala Putina agentura TASS.

Moskva v srpnu zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce, které mají Moskvu potrestat za její podporu východoukrajinských separatistů.

EU a USA minulý týden zavedly další protiruské sankce. Opatření postihuje řadu velkých ruských státních firem a rozšiřuje i jmenovitý seznam osob zařazených na „černou listinu“.

Za jídlo darované potravinovým bankám nezaplatí obchodníci DPH, navrhuje ministerstvo

Číst článek

Evropa nyní hledá cestu, jak se s ruskými protisankcemi vyrovnat. Jednou z možností byla podpora pro pěstitele ovoce a zeleniny, tento program však Evropská unie pozastavila.

Oficiálně to bylo proto, že žádosti už přesáhly částku 125 milionů eur, která byla na podporu firem vyčleněná, v kuloárech se však mluvilo o podezřelých žádostech především z Polska, které měly u některých druhů zeleniny až několikanásobně přesahovat celkový unijní vývoz do Ruska.

Země EU se prý už shodli na nových opatřeních na podporu na podporu producentů potravin. Evropská komise by ho měla zveřejnit v příštích dnech.

Obavy pěstitelů jablek

Hodnota zemědělského exportu EU do Ruska se pohybuje kolem 11 miliard eur ročně (v přepočtu zhruba 300 miliard korun) a ruské embargo se podle Evropské komise týká zboží v hodnotě pěti miliard eur. Další problémy však může jednotlivým producentům způsobit vyšší konkurence v rámci zemí postižených sankcemi.

Jedněmi z těch, kdo mají v současnosti největší starosti, jsou pěstitelé jablek. Ti čeští se navíc obávají, že tuzemský trh zahltí levná jablka z ciziny.

Polská jablka | Foto: Vít Pohanka

„Jak tu situaci máme zmapovanou, propadly se výrazně ceny jablek z Itálie, propadly se v Polsku,“ uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. „V ovocnářství jde hlavně o jablka, ostatní druhy jsou prodané, ale u těch jablek to prostě bude mít fatální dopad do tržeb,“ varoval Ludvík.

Ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) volal po tom, aby Evropská unie ovocnářům dostatečně pomohla, a zmínil se, že v případě dovozu zboží pod cenou, by mohla Česká republika v krajním případě i uzavřít trh pro určité komodity.

Europoslankyně Olga Sehnalová z koaliční ČSSD, která je členkou výboru pro vnitřní trh, je však k tomuto návrhu skeptická.

„To bylo vyřčeno v nějakém diskusním pořadu, ale nad tou situací se musí zamyslet celá vláda, takže já až uvidím, s čím konkrétně pan ministr přijde, tak teprve to budu moci posuzovat,“ řekla.

Europoslanec Stanislav Polčák z opoziční TOP 09 pak Jurečkův nápad úplně zavrhl.

„Vnitřní trh by měl skutečně být svobodný a představa, že česká autorita bude zakazovat jakýkoli dovoz, tak takhle to skutečně nefunguje. Je nutno říci, že máme samozřejmě právo bránit se dumpingovým dovozům, nicméně ten mechanismus je popsaný podle legislativy poměrně daleko složitěji, než jak je to prezentováno z úst pana ministra Jurečky,“ poznamenal Polčák.

ČTK, Ondřej Bouda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme