Ruský Gazprom změnil strategii, připravuje nový plynovod do Turecka

Po krachu projektu plynovodu South Stream začal ruský Gazprom připravovat alternativu, nový plynovod do Turecka. Plynárenský a ropný koncern už založil společnost pro jeho stavbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami | Zdroj: Reuters

Zatím bezejmenný plynovod je už částečně hotový. Čerstvě založené společnosti Gazprom-Russkaja stačí položit potrubí po dně Černého moře a protáhnout je Tureckem až na řeckou hranici.

Stavbu plynovodu South Stream, který měl přepravovat plyn do Evropy přes Černé moře a Balkán, zastavilo Rusko minulý týden kvůli odmítavému postoji Bulharska a Evropské unie. Ztráty nerealizovaného projektu ale budou minimální, oznámil šéf Gazpromu Alexej Miller.

„Nic nevyjde nazmar. Investovali jsme asi čtyři miliardy eur do infrastruktury na území Ruska, která plyn přivede do krasnodarského kraje na přímořskou kompresní stanici Russkaja. Všechny tyto investice budou plně využity pro plynovod do Turecka,“ konstatoval Miller.

Podle strategie Gazpromu se má Turecko stát novou tranzitní zemí pro přepravu plynu do Evropské unie, nahradit by tak mohlo Ukrajinu.

Nové potrubí má mít kapacitu 63 miliard krychlových metrů plynu ročně. Stejný objem se plánoval pro South Stream.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme