Ruská centrální banka zvýšila úrokovou sazbu, rubl se ale dál propadá

Ruská centrální banka výrazně zvýšila úrokovou sazbu, a to z 10,5 na 17 procent. Chce tak oslabit inflaci v době, kdy rubl pokračuje v rychlém poklesu vůči dolaru i euru a zároveň klesá také cena ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské rubly

Ruské rubly | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Zvýšení úrokové sazby je nejvýraznější od krize na konci 90. let a má omezit také spekulace s národní měnou.

„Musíme udělat strategii spekulantů rizikovější. Konzervativní přístup k úvěrové politice omezí spekulativní operace,“ vysvětlila prezidentka ruské centrální banky Elvíra Nabiullinová.

Dodala také, že v příštím roce očekává 11procentní inflaci, která se bude postupně snižovat na osm procent ke konci roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kroky ruské centrální banky a důvody propadu rublu přiblížil hlavní ekonom ERA Jan Bureš.

Podle analytiků je dnešek pro rubl klíčový. Hlavní ekonom ERA Jan Bureš ale očekává další propad ruské měny. Důvodů poklesu je podle něj několik, například nízké ceny ropy nebo finanční sankce Evropské unie a Spojených států.

„Ani noční intervence ruské centrální banky nevrací rublu důvěru. Běžní Rusové se bojí dalších ztrát rublu. Podle toho, co vidíme na trzích, proto ve větším množství konvertují rubly do dolaru,“ přibližuje Bureš.

Rubl na historickém minimu

Od počátku roku rubl oslabil vůči dolaru o 104 procenta. Obchoduje se za 80 rublů za dolar, to je nejméně za posledních 16 let. Podražilo tak například dovážené zboží nebo zahraniční dovolené.

„Pokud rubl zůstane slabý, tak inflace půjde nahoru. Ceny ke konci roku porostou okolo 10 procent meziročně. Prodražují se také zahraniční dovolené. Zvýšení úrokové sazby dál ochladí ruskou ekonomiku, která už tak na tom není moc dobře,“ předvídá Bureš.

Oslabení může zprostředkovaně pocítit i Česko. Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové má ekonomická situace v Rusku jednoznačně nepříznivý dopad i na další trhy.

„Rusové tím, že jejich měna výrazně oslabuje, se stávají vzhledem k zahraničí o něco chudší. Zboží dovážené do Ruska je tak pro ně drahé. Pro Evropské firmy to znamená, že ztrácejí v Rusku trh,“ upozorňuje Šichtařová.

Ekonom Jan Bureš také popsal kroky, jak by mohla ruská centrální banka zlepšit kurz rublu. Zvyšování úroků totiž podle něj příliš nefunguje.

„Nabízí se kapitálové kontroly nebo omezení směnitelnosti rublu. Toho se asi velká část Rusů bojí, a proto se snaží převádět peníze do zahraniční měny, dokud to jde volně,“ dodává Bureš.

Ruská měna dnes pokračuje v prudkém poklesu a její kurz poprvé překročil hranici 60 rublů za dolar | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme