Maďarský parlament schválil zákaz nedělního prodeje. Platit bude pro některé obchody od března

Některé maďarské obchody od března příštího roku v neděli neotevřou. Zakazuje jim to zákon, který po bouřlivých diskusích schválil parlament. Týkat se bude obchodů s plochou větší než dvě stě metrů čtverečních. V legislativě jsou i další výjimky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova maďarského parlamentu

Budova maďarského parlamentu | Foto: Wikipedia Commons

Za svobodnou neděli - tak se nazývala iniciativa malé vládní křesťansko-demokratické strany, kterou nejprve větší vládní strana Fidesz nepodporovala, ale nakonec se za ni postavil sám premiér Viktor Orbán.

Bylo tak rozhodnuto i přes protesty obchodních sítí, že utrpí ztráty, které povedou k propouštění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gregor Martin Papucsek informuje o zákazu nedělního prodeje v Maďarsku

Právě pro velká obchodní centra by nemožnost prodávat v neděli znamenala významný propad tržeb. Až 14 procent svého obratu totiž vytvářejí v neděli. Proti se vyjadřují i zaměstnanci, kteří by chtěli akorát vyšší nedělní příplatky.

„Emoce nepominuly ani po přijetí zákona. Spory se teď ještě vyostřují. Kromě předkladatele návrhu s tím nesouhlasí téměř nikdo,“ upozorňuje redaktor ČRo Gregor Martin Papucsek.

Také veřejnost je jednoznačně pro zachování nedělního prodeje. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že mezi zákazníky je 70 procent přívrženců prodeje v neděli.

Zákon stanovuje několik výjimek. Týká se například obchodů s menší plochou než 200 metrů čtverečních, kde pracují pouze rodinní příslušníci, dále prodejny na letišti, nádražích, na benzinových pumpách, v nemocnicích nebo ve věznicích.

Zákaz nedělního prodeje by měl v Maďarsku začít platit 15. března příštího roku.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme