Britský kabinet se brání kritice, že angažoval někdejšího šéfa banky HSBC

Britská vláda hájí svůj postup ve skandálu s bankou HSBC. Její švýcarská větev měla pomáhat organizovat daňové úniky. Kabinet Davida Camerona čelí kritice, že zaměstnal bývalého šéfa banky a že si kvůli daňovým podvodům vyslechl obvinění jen jeden jediný Brit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka HSBC vedla podle novinářů černá konta a kryla daňové úniky

Banka HSBC vedla podle novinářů černá konta a kryla daňové úniky | Zdroj: Reuters

Někdejší generální ředitel HSBC Stephen Green byl 3 roky členem současného koaličního kabinetu. Za Konzervativní stranu se navíc stal doživotním členem Sněmovny lordů.

Pro pořad BBC Panorama odmítl odpovědět na otázku, co věděl o praktikách švýcarské větve bankovního domu, jemuž šéfoval.

Opoziční labouristé vládě vyčítají, že si po roce 2010, kdy dostala kompromitující data na stůl, víc nedošlápla na daňové hříšníky.

„Velké množství lidí muselo doplatit daně, úroky a ještě zaplatit vysoké pokuty," uvedl státní tajemník na ministerstvu financí David Gauke s tím, že se takto od více než tisícovky klientů HSBC podařilo do státní pokladny přivést v přepočtu skoro 5 miliard korun.

Banka HSBC údajně pomáhala klientům s daňovými úniky, účet u ní měli i Češi

Číst článek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme