Ukrajina se musí domluvit s věřiteli o státním dluhu. Jinak hrozí bankrot

Ukrajina dnes začne jednat s věřiteli o svém státním dluhu. Zemi hrozí bankrot a Kyjev proto doufá, že jí jednání přinesou v přepočtu skoro čtyři sta miliard korun. Dnes nebo zítra dostane Ukrajina první část pomoci od Mezinárodního měnového fondu, kterou bude čerpat další čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko kvůli ukrajinské krizi také zchudl. Jeho čokoládovna Rošen už nemá hodnotu jedné miliardy dolarů jako vloni

Ukrajinský prezident Petro Porošenko kvůli ukrajinské krizi také zchudl. Jeho čokoládovna Rošen už nemá hodnotu jedné miliardy dolarů jako vloni | Foto: Efrem Lukatsky | Zdroj: ČTK

"Záchranný program v příštích čtyřech letech Ukrajině pomůže stabilizovat ekonomiku. Ale jen v případě, že vydrží příměří domluvené v Minsku,“ řekla po čtvrtečním jednání Mezinárodního měnového fondu jeho šéfka Christine Lagardová.

Fond předpokládá, že jednání s věřiteli přinese Ukrajině přes 15 miliard dolarů. Kyjev ale bude muset restrukturalizovat svůj státní dluh.

Někteří věřitelé se bojí, že Ukrajina z něj bude chtít odepsat 70 procent. Přijatelnější by pro věřitele bylo, kdyby splátky o několik let odložila.

Ukrajinskou ekonomiku dlouhodobě poškozuje konflikt na východě země. Státní rezervy jí vystačí zhruba na měsíc.

Ukrajina také chystá privatizaci některých státních podniků - má jich zhruba 3300. Je mezi nimi i energetická společnost Naftogaz.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme