Rusku podle Světové banky hrozí vleklá hospodářská recese

Ruská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku nečekaně rostla. Zatímco analytici očekávali stagnaci, tedy vývoj beze změny, ve skutečnosti se ruské HDP meziročně zvýšilo o 0,4 procenta. Podle výhledu Světové banky nicméně Rusku hrozí vleklá hospodářská recese.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské akcie a dokonce i rubl dnes v reakci čtvrtletní výsledky HDP mírně posilují. Žádný silnější impulz, který by je nastartoval k dalšímu růstu, už dnes ale nepřišel.

I když z meziročního pohledu by se dalo hovořit o úspěchu ruské ekonomiky, z pohledu posledních dvou kvartálů byla situace na konci loňského roku horší než během léta.

Většina ruských analytiků navíc otevřeně mluví o tom, že ekonomika Ruska míří do recese. A prudký útlum předpovídají i velké renomované instituce.

Podle aktualizovaného výhledu Světové banky hrozí Rusku doslova vleklá hospodářská recese. Vliv západních sankcí uvalených na zemi kvůli ukrajinské krizi totiž může přetrvávat ještě řadu let, zatímco ropa bude dál levná.

Světová banka teď odhaduje, že hrubý domácí produkt Ruska v tomto roce klesne o 3,8 procenta, v příštím roce se sníží o další tři desetiny procenta. Nutno ale říct, že banka tento vývoj předpokládá v pesimističtějším scénáři.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme