Německé firmy hledají pracovníky v technických oborech i mezi učni z Česka

Přesně před pěti lety se otevřel německý trh práce i pro české zaměstnance. Přispělo to uvolnění pohybu lidí za prací, někteří Němci se ale tehdy obávali, že levná pracovní síla z východu hromadně zamíří do tamních podniků a oni přijdou o práci. Nic takového se ale nestalo. Počty českých zaměstnanců nebyly v Německu nikdy příliš velké. Teď tam míří hlavně odborníci, a dokonce i učni z pohraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Chrudimsku svářeči spojují nové koleje

Na Chrudimsku svářeči spojují nové koleje | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

V Německu je zájem o technické odborníky, lidi ve službách nebo v pohostinství. Z Děčína třeba začal dojíždět 24 kilometry za hranice kuchař Jaroslav Vydra.

„Peníze, co máme v Německu, nám v Česku v životě nikdo nedá. Funguje to tak, že oni jsou pánové, my jsme ti podřadní. Někdy to vidět není, někdy dost. I přesto mě tam drží ty finance,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Víc než 40 tisíc Čechů loni oficiálně pracovalo v Německu. Umožnilo jim to otevření pracovního trhu přesně před pěti lety.

Žádaní jsou také lékaři a pracovníci ve zdravotnictví. Gabriela Ratajová, která dělá v Německu zdravotní sestřičku, oceňuje kromě dvou a půl až trojnásobného platu také jiný přístup k odbornému personálu.

„Můžeme podávat léky, které jsou určené v Čechách jen pro podávání s lékařskou konzultací. Pokud znám hodnoty krevního cukru, mohu nasazovat inzulin. Jsem k tomu ale také dobře vyškolená,“ popisuje.

Práce v zahraničí kromě často vyššího výdělku přináší i životní zkušenosti a odbornou kvalifikaci. V roce 2011, kdy se trh otevíral, se Německo obávalo příliš velkého množství pracovníků z východu. Obavy se ale nenaplnily.

Loni v Německu pracovalo 40 tisíc Čechů

Rok po uvolnění trhu, tedy v roce 2012, pracovalo v Německu 19 tisíc Čechů. Loni podle údajů Spolkového úřadu práce pracovalo v Německu ke konci září něco přes 40 tisíc Čechů. Naprostá většina v Bavorsku, méně pak v Sasku. Jde o takzvané sociálně pojištěné pracovníky, o nichž má úřad přehled.

Z uvolnění trhu mohly těžit i české firmy, které chtěly v Německu vyrábět. „Proces naší práce na německém trhu se zjednodušil,“ říká Libor Musil, předseda představenstva společnosti LIKO-S ze Slavkova u Brna, která dělá dělicí montované příčky a ekologické stavby.

V České republice je aktuálně nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Hlavním lákadlem pro práci v zahraničí tak zůstávají vyšší platy. Ty jsou důsledkem tamní povinné minimální mzdy a přísných kontrol práce na černo.

„V poslední době nám německé firmy především z příhraničí stahují i učně,“ sděluje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Stanislav Kázeňský.

A to začíná být problém pro české podniky. Rozšiřování výroby totiž brzdí nedostatek odborných pracovníků. Proto se dá předpokládat, že i české firmy budou lákat zaměstnance určitých profesí na vyšší mzdy.

Jitka Hanžlová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme