Europoslanci nechtějí status tržní ekonomiky pro Čínu, bojí se o pracovní místa v EU

Čína není podle europoslanců tržní ekonomika. Přesto koncem roku nejspíš asijský hospodářský gigant u Světové obchodní organizace status tržní ekonomiky získá. Evropské unii tím výrazně omezí možnosti, jak chránit své výrobce před čínským dovozem. Problém se týká hlavně oceláren, včetně těch českých. Čína totiž stojí za polovinou světové výroby oceli. Celkově je tak podle odhadů Evropské komise v ohrožení přes 180 tisíc pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečrí oceláři demonstrují před budovou Evropského parlamentu

Němečrí oceláři demonstrují před budovou Evropského parlamentu | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

Proti udělení tržního statusu Číně před budovou Evropského parlamentu protestuje několik desítek zaměstnanců německé ocelárny Stahlsaar z nedalekého Sárska. V rukou mají transparenty s německým nápisem Ocel je budoucnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanci nesouhlasí se statusem tržní ekonomiky pro Čínu. O důvody se zajímal Viktor Daněk

„Když si svůj ocelářský průmysl umí ochránit Spojené státy, proč by to nedokázala i Evropa,“ myslí si německý ocelář Thomas Shiff.

Jako mnoho dalších říká, že Čína do Evropy dováží ocel za nižší ceny, než jsou výrobní náklady, a tím likviduje konkurenci.

Evropská unie proti tomu zavedla takzvaná antidumpingová cla. Pokud by ale Čína získala tržní status, unii by to pro příště svázalo ruce. Podle europoslankyně Kateřiny Konečné z KSČM by pak o práci mohli přijít i čeští oceláři.

„Vůbec si nedovedu představit, že bychom k situaci, která se dnes odvíjí v OKD, přidali ještě udělení tržního statusu Číně. Mohlo by to mít za následek de facto třeba likvidaci části ocelárny ArcelorMittal, kterou tam máme,“ upozorňuje Konečná.

Čas je jen do konce roku

Udělení statusu tržní ekonomiky je ale podle některých právních výkladů realita, se kterou se už nedá nic dělat. Otázkou zůstává, jak zareaguje Evropská unie. Pokud dál ponechá svá ochranářská cla, hrozí jí spor u Světové obchodní organizace.

„Druhou variantou je volba určitých oborových ne sankcí, ale obchodních opatření na některá odvětví průmyslu, ve kterých budeme schopni doložit, že Čína si nepočíná tržně konformně,“ vysvětluje europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Na řešení Evropské unii nezbývá mnoho času. Výjimka pro Čínu u Světové obchodní organizace vyprší už v prosinci. Do té doby musí s řešením souhlasit členské země i europoslanci.

ČRo, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme