Nakupování na internetu v unii by mělo být bez překážek, navrhuje EK

Spoustu výrobků nebo služeb bychom mohli levněji koupit přes internet ze zahraničí. Lidé se ale často přeshraničních nákupů bojí a většina obchodníků je navíc ani neumožňuje. To chce nyní Evropská komise (EK) změnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

práce, počítač, zaměstnání

práce, počítač, zaměstnání | Foto: Startup Stock Photos

„Jen 15 procent spotřebitelů nakupuje online z jiných zemí Evropské komise. A jen 12 procent obchodníků takové nákupy umožňuje," upozorňuje česká eurokomisařka Věra Jourová.

Evropská komise mluví o diskriminaci spotřebitelů. Jako příklad uvádí situaci, kdy by zákazník při návštěvě supermarketu musel ukazovat pas a jen lidem se správnou národností by bylo umožněno nakoupit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise chce odstranit překážky při online nakupování v EU. Podrobnosti návrhu přiblížil Ondřej Houska

Právě to se podle komise děje na online trhu v Evropské unii, kde v řadě případů není možné nakupovat v zahraničních internetových obchodech, a pokud ano, nelze třeba uplatnit reklamaci. Problémy jsou také s přijímáním plateb kartami.

Nově navržená pravidla proto při koupi zboží či služby v jiné zemi unie - na internetu i v běžných obchodech - zakazují odlišné podmínky, tedy ceny, slevy či okolnosti platby.

Komise také přišla s novými pravidly pro přeshraniční doručování balíčků, které právě s nakupováním přes internet souvisí. Zákazníci i prodejci si podle EK v současnosti často stěžují na vysoké ceny, které nemají souvislost s reálnými náklady na transport do jiné unijní země.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme