Pokus o převrat poškodil tureckou ekonomiku. Přišla v přepočtu o 2,4 bilionu korun

Pokus o vojenský převrat připravil tureckou ekonomiku o zhruba 300 miliard lir, v přepočtu tedy o 2,4 bilionu korun. S odvoláním na ministra obchodu Bülenta Tüfenkciho o tom informoval turecký tisk. Částka ale nemusí být konečná, jde prý zatím pouze o první odhad škod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byzantský chrám Hagia Sofia. Loni tu nebylo k hnutí a turisté stáli hodinové fronty na vstup do památek, teď je tu volno

Byzantský chrám Hagia Sofia. Loni tu nebylo k hnutí a turisté stáli hodinové fronty na vstup do památek, teď je tu volno | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Vezmeme-li v úvahu všechny ty stíhačky, vrtulníky, zbraně, bomby a (poškozené) stavby, cena činí až 300 miliard lir, alespoň podle našich počátečních výpočtů," řekl ministr obchodu Bülent Tüfenkci podle deníku Hürriyet.

Dodal také, že rozsáhlé ztráty utrpěl mimo jiné i turistický sektor. Zrušeno bylo podle něj mnoho zahraničních zakázek a řada cizinců přestala zemi navštěvovat. Pučisté podle něj vytvořili o Turecku obraz země třetího světa s tanky v ulicích.

Pokus o vojenský převrat byl jen další ranou pro turismus v Turecku. Ještě předloni navštívilo zemi přes 40 milionů zahraničních turistů. Pak ale přišla ekonomická krize v Rusku, sestřelení ruské stíhačky tureckým letectvem, sebevražedný útok na hypodromu v Istanbulu a další teroristický útok na Atatürkově letišti koncem června.

Oproti loňskému létu je tak například v největším tureckém městě Istanbulu téměř liduprázdno. „Jsem turistický průvodce a od ledna mám tak o 85 procent méně práce,“ popsal před časem Metin Koca, který provádí po nejznámější istanbulské památce, byzantském chrámu Hagia Sofia.

„Výrazný úbytek turistů začal po lednovém bombovém útoku. Stalo se to přímo támhle před Modrou mešitou. Na jednu stranu turisty chápu. Když mají peníze, můžou jet kamkoli jinam. Na druhou stranu pravděpodobnost, že vás zasáhne nálož, je pořád menší, než že zemřete při dopravní nehodě,“ dodal Metin.

Pokus o puč Čechy neodradil

Prodej zájezdů do Turecka je v České republice letos meziročně nižší zhruba o polovinu, cestovní kanceláře proti loňsku snížily nasmlouvané ubytovací kapacity na léto.

Nezdařený pokus o puč se na zájmu Čechů o dovolenou v Turecku ale významně nepodepsal. „Nedávný pokus o převrat neměl v podstatě na poptávce po Turecku vliv, zájezdy se i nadále prodávají a doprodávají až do posledních míst," uvedl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Modrá mešita. Loni tu nebylo k hnutí a turisté stáli hodinové fronty na vstup do památek, teď je tu volno | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček, Anna Jadrná, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme