Akcie největší německé banky klesly na historické minimum. Potom ale znovu posílily

Deutsche Bank má za sebou dramatický den. Její akcie klesly na historicky nejnižší hodnotu - dostaly se pod 10 eur. Firmu totiž opustila část partnerů ve Spojených státech. Bance tam hrozí pokuta, která převyšuje její celkovou tržní hodnotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deutsche bank opustili američtí partneři.jpg

Deutsche bank opustili američtí partneři.jpg | Zdroj: Reuters

Americká vláda sankci později snížila a po ujištění šéfa Deutsche Bank, že je firma v pořádku, akcie opět posílily nad 10 eur.

Německá vláda dala už dřív najevo, že plán na záchranu této instituce nepřipravuje. Také rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling odmítl, že by Deutsche Bank byla evropskou verzí Lehman Brothers. Její bankrot před osmi lety spustil americkou finanční krizi.

Evropské banky podle Schellinga neprocházejí finanční krizí, ale krizí zisků kvůli dlouhodobě nízkým úrokovým sazbám.

Deutsche Bank už v létě jen těsně prošla evropskými testy bankovní stability. Mezinárodní měnový fond ji proto označil za největší případnou hrozbu finančního systému.

Analytici se obávají, že by její problémy mohly poškodit i další evropské banky. Kvůli nestabilitě Deutsche Bank totiž klesaly i jejich akcie.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme