Očekává se rozhodnutí General Motors o osudu Opelu

Vedení americké automobilky General Motors by v pátek mělo rozhodnout o osudu německého Opelu. Jak světovým médiím potvrdily na sobě nezávislé zdroje, nejpravděpodobnější variantou je prodej Opelu kanadsko-ruskému konsorciu Magna - Sberbank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U vrátnice do Opelu

U vrátnice do Opelu | Foto: Jiří Hošek

Ve hře je ale stále i nabídka belgického RHJ International. A vyloučeno není ani vyhlášení platební neschopnosti.

Za lepší variantu považuje převzetí Opelu Magnou i analytik Capital Partners Josef Stoulil. Řekl to ve vysílání Rádia Česko.

"Německá vláda upřednostňuje právě nabídku firmy Magna, ta druhá nabídka belgické RHJ zatím není brána v potaz, a podmiňují to rovněž finanční injekcí za 4,5 miliardy euro."

Josef Stoulil si myslí, že celou transakci, o které se mluví od konce května a kterou podporuje i kancléřka Angela Merkelová, je nutné brzy ukončit.

"27. září Německo čekají celoněmecké volby, a v důsledku docela vysokého stavu nezaměstnanosti se toto téma může stát jedním z volebních témat. Takže si myslím, že z hlediska politického je třeba dnes rozhodnout."

"Německá vláda očekává, že investor přinese do firmy zhruba 10 procent sumy, kterou chce investovat vláda, tedy asi 450 milionů eur," poznamenal dále na Rádiu Česko.

Případné vyhlášení platební neschopnosti General Motors by pak podle analytika Stoulila bylo poměrně závažnou událostí, protože firma zaměstnává ve svých filiálkách ve 4 státech Německa na 25 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s analytikem Josefem Stoulilem na Rádiu Česko

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme