Konec šrotovného může v Německu připravit tisíce lidí o práci

Možná až 90.000 lidí přijde v Německu o práci v automobilové branži poté, co skončí vyplácení šrotovného. Tvrdí to studie poradenské firmy Roland Berger. Největšímu ohrožení prý čelí automobiloví prodejci. V tomto sektoru by o práci mohlo přijít 30.000 osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrakoviště

Vrakoviště | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

"Po skončení programu vládní ekologické prémie hrozí prakticky každému druhému autoprodejci v Německu platební neschopnost," varuje v deníku Die Welt autor studie Ralf Landmann.

Naplnění tohoto katastrofického scénáře je navíc už velice blízko, protože peníze vyčleněné na šrotovné jsou zhruba z 95 procent vyčerpány.

Ani potenciální kupci, kteří by v těchto dnech podali správně vyplněný návrh na čerpání prémie ve výši 2500 eur už nemají jistotu, že se na ně dostane. Autoklub ADAC předpokládá, že na dotované nákupy nových vozů mají lidé posledních 10 dnů.

Poradenská firma Roland Berger se domnívá, že hrozba krachu se vznáší hlavně nad velkými prodejci aut, kteří v uplynulých letech investovali do vlastního růstu. Teď se ale ocitli v úvěrové pasti a musí se strachovat o svou existenci.

Přečtěte si také:
USA hodlají dát další peníze na šrotovné
Výrobci automobilů hlásí oživení, prodej podpořilo šrotovné
Ze šrotovného v Německu těží hlavně prodejci vozů a nikoli samotné automobilky

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme