Německu došly peníze na šrotovné

V Německu končí šrotovné. Pět miliard eur vyčleněných na tento bonus už došlo. Oznámil to Spolkový úřad pro hospodářství a kontrolu vývozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Německé šrotovné představovalo v posledních měsících významný impuls pro českou ekonomiku. Od února tento bonus zvyšoval exporty aut do zahraničí o víc než 5 miliard korun měsíčně.

Firmy v automobilovém průmyslu se teď obávají, že konec šrotovného bude znamenat novou krizi v odvětví.

"Může dojít k dalšímu propadu poptávky a následně i produkce, zároveň by se ale měla začít zlepšovat ekonomická situace, a proto zřejmě české automobilky už nečeká tak temné období jako byl leden a únor," předpokládá hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Výrobci na rozdíl od té doby nemají plné sklady. Obnova zásob tak podpoří výrobu. "Prázdné sklady jsou určitě výhodou, protože minimálně bude muset dojít k jejich naplnění u výrobců automobilů a ukazuje se, že to vyprazdňování skladů bylo v prvním čtvrtletí opravdu velmi výrazné," dodává Marek.

Tomáš Medek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme