Z německého šrotovného profitovaly i automobilky v Česku

Prémii 2500 eur (zhruba 64 tisíc korun) na koupi nového a sešrotování nejméně devět let starého vozu čerpaly v Německu téměř dva milióny lidí. Šrotovné podpořilo zejména prodej menších vozů. Profitovaly na něm i automobilky v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední pohled

Přední pohled | Foto: Škoda Auto

Kromě domácích automobilek jako Volkswagen nebo Opel profitovaly z německého programu i nošovická továrna Hyundai nebo Škoda Auto, jejíž nová Fabia patřila v Německu v první polovině roku k nejprodávanějším zahraničním modelům.

"Škodě Auto se díky německému šrotovnému podařilo prodat na tamním trhu více vozů v prvním pololetí než v minulém roce. Dokázali jsme také navýšit svůj tržní podíl," řekl Rádiu Česko Radek Špicar, ředitel vnějších vztahů ve společnosti Škoda Auto.

Přehrát

00:00 / 00:00

Škoda Auto patřila mezi automobilky, které výrazně profitovaly na německém trhu po zavedení šrotovného. Téma rozhovoru Martiny Maškové s Radkem Špicarem.

Program šrotovného v různých podobách běží v několika dalších evropských zemích, například v Británii, Francii či Itálii.

"Tyto trhy jsou samozřejmě pilíři našeho odbytu. Tam jsme pozitivní vliv šrotovného pocítili. Nestavíme však naši obchodní politiku na tom, že bychom se soustředili pouze na těchto několik málo trhů. Škoda Auto prodává své vozy na stovce světových trhů," řekl Špicar.

Šrotovné je podle Špicara efektivním opatřením, ale firma počítá s tím, že je to pouze krátkodobá záležitost, na kterou nelze spoléhat. "Na situaci po odeznění šrotovného se připravujeme tak, že se snažíme i nadále vylepšovat naši cenovou politiku. Snažíme se i navzdory krizi rozšiřovat portfolio našich vozů. Důraz klademe také na nové perspektivní trhy, jakým je například Čína," vysvětlil Špicar.

Přečtěte si také:
Až 90 tisíc lidí by po skončení šrotovného v Německu mohlo přijít o práci
Německu došly peníze na šrotovné
Nárůst nezaměstnanosti s koncem šrotovného v Německu prý nehrozí
Ve Spojených státech skončilo šrotovné
Šrotovné na Slovensku skončilo

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme