Slovenská automobilka KIA dva dny stojí

Slovenská automobilka KIA zastavila na dva dny výrobu. Uvedl to slovenský portál trend.sk Důvodem je slabá poptávka po nových vozech. Továrna tak přestala fungovat v krátkém sledu už potřetí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední pohled

Přední pohled | Foto: KIA Motors

Výrobu automobilů přerušila KIA totiž už minulý a předminulý pátek, dělníci však nadále vyrábějí motory. Snížená poptávka souvisí s nestabilní situací na evropském trhu, řekl portálu trend sk. mluvčí automobilky. Na odbytu se vůbec neprojevilo šrotovné, které ve dvou vlnách spustila slovenská vláda, protože automobilka skoro 100 procent produkce vyváží.

Vloni sjelo z výrobních pásů továrny KIA 200 tisíc automobilů, což bylo o 38 procent více než v předchozím roce. Také tržby automobilce vloni vzrostly o 24 procent na zhruba 2,23 miliardy eur (přibližně 56 miliard Kč). Na přelomu loňského a letošního roku ale KIA pocítila důsledky hospodářské krize a výrobu musela omezit.

Firma na Slovensku vyrábí modely KIA cee'd a KIA Sportage. Začátkem příštího roku chystá rovněž sériovou výrobu nového sportovně-užitkového vozu Hyundai ix35. Podle původních záměrů automobilka na Slovensku chtěla zaměstnávat asi 3000 lidí a vyrábět zhruba 300 tisíc vozů ročně.

KIA je dceřinou společností největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor. Ta loni v listopadu oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Ľubomír Smatana, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme