Evropská komise: Doba vysokých schodků musí skončit

Český stát se nadměrně zadlužuje. Takový vzkaz Česko dostalo z Bruselu. Evropská komise s námi zahájila tak zvané řízení pro nadměrný rozpočtový schodek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Deficit českého státního rozpočtu vysoce překračuje povolenou hranici tří procent hrubého domácího produktu. Stejný problém má dalších 19 zemí Unie včetně Slovenska.

Komise teď navrhne postup, který by měl české veřejné finance opět stabilizovat. Jedna z mluvčích Komise Amelia Torresová zdůraznila, že doba vysokých schodků nemůže trvat věčně:

"Každý uznává, že až přijde hospodářské oživení, budeme muset nadměrné schodky snížit."

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Martin Stašek a Jan Bureš, ekonom Poštovní spořitelny o řízení EK vůči Česku

Komise teď navrhne časový plán, do kdy by měla Praha své veřejné finance opět stabilizovat. Pokud by ho Česko nesplnilo, může teoreticky přijít o možnost čerpat peníze z evropského fondu soudržnosti.

V praxi je ale Komise benevolentní - v době ekonomické krize se deficity tolerují, protože jsou jedním z prostředků k podpoře hospodářského oživení.

České ministerstvo financí uvedlo, že do budoucna budeme muset přijmout další úsporná opatření, aby se schodek státního rozpočtu snížil.

Pokuta nehrozí

Mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Martin Stašek v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes řekl, že pokuta Praze nehrozí, protože Česko není členem eurozóny. Evropská komise může vypracovat zprávu a předat ji Evropské radě. Jednou z možností je také horší přístup k bruselským fondům.

Jan Bureš, ekonom Poštovní spořitelny připomněl, že Evropská komise zahajuje řízení se členskými státy nejen v případě rozpočtového schodku, ale také státního dluhu vyššího než 60 % HDP. Česko je na tom s tímto kritériem dobře. Naše zadlužení přesahuje 30 % HDP.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme