Česko podle Evropské komise směřuje ke státnímu bankrotu

Česku hrozí státní bankrot. Taková je budoucnost českých veřejných financí podle Evropské komise. Tedy pokud vláda neprovede potřebné reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU

Vlajky EU | Foto: Evropská komise

Celkový český dluh je v tuto chvíli přijatelný, ale na rozdíl od řady jiných zemí roste velmi rychle.

"Našim problémem není ani tak stav veřejných financů teď, ten je špatný prakticky v celé sedmadvacítce," potvrzuje odborník České spořitelny na Evropskou unii Petr Zahradník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník České spořitelny na Evropskou unii Petr Zahradník o hrozícím bankrotu.

Problémem však podle něj je strukturální deficit. "I poté, co by se česká ekonomika zotavila z nynější krize, tak se nevymaní z tohoto deficitu. Bez radikálních zásahů nám hrozí, že čtyřprocentní deficit budeme před sebou vláčet dlouhou dobu dopředu. A to je velká výzva pro naše ministerstvo financí," tvrdí Zahradník.

Pokud nedojde k rozpočtové reformě, nejpozději v roce 2060 se ČR zhroutí. Tehdy by totiž zadlužení dosáhlo skoro 500 procent hrubého domácího produktu. Ministr financí Eduard Janota v reakci na zprávu Evropské komise řekl, že jen potvrzuje naprostou nezbytnost reforem veřejných financí v Česku.

Podle Komise musí Praha provést především reformu důchodového systému. Do skupiny vysoce rizikových zemí Komise přeřadila také Slovensko.

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme