Krize v Evropě končí, země EU budou muset začít šetřit

Nejhlubší hospodářská krize v dějinách Evropské unie končí. V následujících dvou letech se na náš kontinent vrátí hospodářský růst. Vyplývá to z předpovědi Evropské komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: Evropská komise

Unie podle ní za rok poroste o 7 desetin procenta hrubého domácího produktu. V Česku by měl být růst ještě o desetinu vyšší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předpověď Evropské komise shrnul na Rádiu Česko bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska

V roce 2011 ekonomika zrychlí v sedmadvacítce o víc než 1 a půl procenta, v Česku o víc než 2 procenta. Staré hodnoty jsou ale v nedohlednu. Před krizí byl růst hospodářství podstatně vyšší.

Jak upozornil komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia, evropská ekonomika je kvůli krizi oslabená. "Ekonomické prostředí je velmi nejisté, nemůžeme se spoléhat, že vydrží pozitivní okolnosti," řekl Almunia."

Zadlužení vzroste, nezaměstnanost zůstane vysoká

Výrazně se má zvýšit zadlužení. Schodek českého státního rozpočtu bude podle Komise za dva roky bezmála šestiprocentní. Vysoké deficity čekají prakticky na celou Evropu. Od roku 2011 proto mají členské země začít snižovat své rozpočtové schodky.

V sedmadvacítce zůstane navíc vysoká nezaměstnanost. Bez práce má být každý desátý práceschopný občan. U nás zůstane počet nezaměstnaných podle odhadu pod osmi procenty.

"Trh práce na krizi vždycky reaguje se zpožděním, tak o 2 nebo 3 čtvrtletí. Takže očekávané zlepšení v růstu HDP v roce 2010 se zatím na údajích o nezaměstnanosti vůbec neprojevilo. Počet lidí bez práce bude naopak stoupat, a to nad 10 procent, řekl Almunia."

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme