Britské a španělské aerolinky chtějí vytvořit třetí největší leteckou společnost na světě

Britské aerolinie a španělská společnost Iberia oznámily předběžnou dohodu o sloučení. Oznámení přichází v době, kdy obě společnosti zaznamenaly značné ztráty v důsledku finanční krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Konkrétní podrobnosti sloučení britských aerolinií a Iberie zbývá dohodnout, a jestliže k němu dojde, vytvoří se třetí největší aerolinky světa.

Na základě dohody by Iberia získala pětačtyřicetiprocentní podíl britských aerolinek, které by se staly majiteli pětapadesátiprocentního podílu v Iberii. Šéf Britských aerolinií Willie Walsh řekl, že je to skvělá zpráva pro jeho společnost, její zákazníky i pro akcionáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sloučení společností Iberia a British Airways hovořil na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Ivan Kytka

Tato zpráva přichází týden po oznámení Britských aerolinek o plánovaném propuštění dalších dvanácti set zaměstnanců v rámci úsporných opatření. Společnost BA zaznamenala ztrátu 292 milionů liber v půlročním období do konce září.

"Ještě loni, než začala v Británii recese, tak British Airways byly ve velice příjemném, vysokém zisku téměř půl miliardy liber," upozornil ve vysílání Rádia Česko londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

"Ale tím, jak rostly ceny za letecké palivo, jak do Británie přišla nejhorší recese za posledních 50 let a tím, jak lidé začali šetřit a létali nízkonákladovými společnostmi, tak to vytvořilo nad vedením BA i Iberie Damoklův meč a ta jednání v posledních týdnech očividně velice urychlila," poznamenal.

Milan Kocourek, Marika Táborská, Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme