Německé banky hlásí první zneužití platebních karet

První nesrovnalosti na účtech hlásí klienti německých bank v souvislosti s nejnovějším skandálem kolem platebních karet. Ten se týká údajné krádeže dat v kartovém centru ve Španělsku. V Německu už několikanásobně vzrostl počet karet, které bude třeba vyměnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německé bankovní domy v posledních hodinách ujišťovaly, že stahování karet z oběhu je čistě preventivním opatřením. Postbank a její klienti už ale hlásí první podezřelé transakce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postupu českých bank mluvila na Rádiu Česko Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny.

"Jejich rozměry jsou zatím malé," uvedl mluvčí Postbank Ralf Palm, který ale odmítl prozradit konkrétní čísla. Zpravodajská agentura DPA zjistila, že počet karet, které budou muset banky vyměnit, je mnohem větší, než se doposud myslelo. Jen u německých spořitelen jich má být bezmála dvě stě tisíc.

Spolkový svaz spotřebitelských centrál mezitím obvinil finanční ústavy z liknavosti a nedostatečného informování klientů. Příslušné varování od společností Mastercard a Visa totiž přišlo už před měsícem.

České banky k blokaci karet některých svých klientů přistoupily už minulý týden. Potvrdila to specialistka externí komunikace ČSOB Irena Zatloukalová s tím, že jde především o preventivní opatření.

ČSOB totiž vzala na vědomí zprávu od vydavatelů karet VISA a MASTERCARD, že se jim do systému mohli v zahraničí nabourat hackeři.

Jak se chránit proti zneužití dat při platbě kartou:

1) Nikdy nenoste kartu a PIN na jednom místě

2) PIN nikomu nesdělujte a neukazujte

3) Zakrývejte si PIN rukou, když platíte kartou nebo si vyzvedáváte peníze v bankomatu (dávejte si pozor i na kamery v obchodě, prodavače, či například recepční v hotelu)

4) Nedávejte kartu z ruky například při placení útraty v restauraci

5) Pokud používáte kartu k platbám přes internet, nakupujte jen u prověřených obchodníků a upřednostňujte stránky, na kterých je jejich bezpečnost potvrzena certifikátem (například Verified by Visa)

6) Platby přes internet neprovádějte v zaměstnání či v internetové kavárně, kde vás může pozorovat mnoho lidí

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme