Snížit emise skleníkových plynů nebude pro Rusko lehké

Zástupci Ruska a Evropské unie jednali ve Stockholmu o energetice a klimatických změnách. Oproti napětí, které provázelo rusko-unijní kontakty po loňské válce v Gruzii, si obě strany schůzku pochvalovaly, i když nepřinesla zásadní průlom.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Další summit o klimatu se bude konat 7. prosince v dánské Kodani. K tomu se váže závazek Ruska snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o čtvrtinu oproti jejich podílu z roku 1990. Na konci stockholmského summitu to ohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o kodaňském summitu mluvil na Rádiu Česko klimatolog Pavel Prošek z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Rusko se de facto přihlásilo k podobnému závazku jako státy Evropské unie, které si odsouhlasily snížit do konce další dekády emise o dvacet procent. A chtějí také o dvacet procent zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů.

Podle klimatologa Pavla Proška ale není ruský slib moc reálný: "Prohlášení prezidenta Medveděva je velice silné, když si uvědomíme, na jaké úrovni je v Rusku současná technologie těžby nerostných surovin, jejich zpracování a průmyslová výroba, při které se nedodržují ani základní ekologická pravidla."

"Uvést věci na pravou míru znamená neobyčejně vysoké finanční investice do změny technologií. Já si myslím, že na to Rusko samo o sobě nemá. Buď bude vyhledávat partnery nebo to asi nezvládne."

Prošek si navíc myslí, že výsledky kodaňského summitu nebudou nijak průlomové: "Osobně si myslím, že výsledky 'Kodaně' nebudou na úrovni závazného prohlášení, ale že to bude spíš ve formě doporučení."

Patricie Polanská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme