Evropa může prohrát souboj s Asií o ázerbájdžánský plyn

Evropské naděje na dodávky zemního plynu z Ázerbájdžánu zchladil viceprezident ázerbájdžánské státní ropné společnosti Socar Elshad Nassirov. Varoval, že kvůli evropské liknavosti se může Ázerbájdžán rozhodnut prodat vše co vytěží do Asie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Evropanům, pro které je plyn z oblasti Kaspického moře pro vytoužené snížení závislosti na Rusku klíčové, podle Nassirova vše příliš dlouho trvá. Naopak asijští zákazníci, a to zejména Číňané, kteří o plyn a ropu z Kaspiku mají také eminentní zájem, jednají velmi rychle.

"Evropa ráda důkladně diskutuje, zatímco ostatní globální hráči činí potřebné kroky k prosazení svých zájmů. Všechno důkladně promýšlet a prodiskutovat, najít shodu všech zemí, to je možná demokratické, ale určitě není to akční a efektivní," řekl Rádiu Česko analytik nerostných surovin ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Kavina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropa může kvůli otálení s výstavbou plynovodu Nabucco prohrát v souboji s Asií o ázerbajdžánský plyn. Téma pro analytika nerostných surovin MPO Pavla Kavinu na Rádiu Česko.

Ázerbájdžán má tedy podle něj právo Evropu kritizovat a stejně tak má právo zvolit si za partnery jiné země, jiné globální hráče," dodal.

Pokud by Evropa o veškeré dodávky plynu z Ázerbájdžánu přišla, znamenalo by to podle Kaviny ránu pro projekt plynovodu Nabucco, kterým se snaží snížit svoji závislost na komplikacích ve vzájemných vztazích Ruska a Ukrajiny.

"Právě pro Nabucco se počítalo s ázerbájdžánským plynem jako s jedním z velmi významných zdrojů. Nicméně kvůli direktivnímu řízení je Rusko a mimochodem také Čína ve svých krocích daleko rychlejší, obratnější. Takže konkurenční projekt South Stream je k realizaci blíž než Nabucco," řekl analytik.

Evropa musí rychle jednat

Ázerbájdžán je v oblasti Kaspického regionu klíčový. Nejen jako producent, ale také jako transportní země. Panují určité obavy, že pokud Evropa přijde o náklonnost Baku, mohla by přijít o celý Kaspik.

"Nyní nastává období, kdy budou producentské země požadovat nejen řádnou platbu za surovinu, ale i nějaký bonus navíc. Například politickou podporu na mezinárodní scéně, nějakou přidanou hodnotu projektu, investice a podobně. Čína si to uvědomuje a s touto variantou také pracuje. Takže pokud nebudeme rychlí a nebudeme ochotni nabídnout něco navíc, je naše vytěsnění z regionů reálné," varoval.

Iniciativa by teď podle něj měla být na straně švédského předsednictví EU. "Bylo by vhodné, kdyby vyvolalo jednání s ázerbájdžánským vedením a věc se pokusilo vyřešit," řekl pro Rádio Česko analytik nerostných surovin ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Kavina.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme