Sarkozy chce prosadit více žen v businessu

Muži obvykle vládnou businessu, ale Francii by to už brzy nemusela být pravda. Svaz pro lidové hnutí (UMP) Nicolase Sarkozyho navrhuje zákon, který zavádí na správní rady veškerých podniků ženské kvóty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Genderové studie budí rozporuplné reakce

Genderové studie budí rozporuplné reakce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle návrhu by měly do svých správních rad dosadit minimálně 50 % žen společnosti, které obchodují s akciemi na pařížské burze - a to do roku 2015. Nyní je ve správních radách podniků jen zhruba 10 % žen.

Podle předsedkyně Asociace pro rovné příležitosti Alexandry Marksové - Tominové je vedení jakéhokoliv podniku mnohem lepší, když ten tým je pestrý - jsou tam zastoupeni nejen příslušníci obou pohlaví, ale i různého věku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak jdou ženy a business dohromady, o tom hovořila na Rádiu Česko předsedkyně Asociace pro rovné příležitosti Alexandra Marksová - Tominová

"Do jaké míry je to důležité, ukázala současná ekonomická krize - chybná riziková rozhodnutí velkých bank a finančních institucí byla způsobena i tím, že o tom rozhodovaly homogenní skupiny mužů, vesměs absolventů stejných škol. Psalo se, že kdyby ty týmy byly namíchány, možná by k tak rizikovým rozhodnutím nedošlo," vysvětlila Marksová - Tominová ve vysílání Rádia Česko.

Ve vedení českých podniků je podle ní zastoupení žen ve vedoucích funkcích minimální. Naopak pionýrem v zavádění kvót na ženy ve správních radách je Norsko. Zákon z roku 2003 nařizuje pěti stům státních firem dosadit do vedení 40 % žen.

"Nejen v Norsku, ale i v dalších severských zemích je hodně žen v politice i v businessu., protože se tam nerozlišuje podle pohlaví, ale podle schopností," podotkla Marksová - Tominová.

Kvóty jsou pak podle ní nejrychlejším způsobem, jak prosadit ženy do řídicích funkcí. "Když se nějaký stát rozhodne, že podíl zvýší plošně a hodně, jiná vesta než kvóty neexistuje," je přesvědčena Marksová - Tominová.

Markéta Bartošová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme