Každý týden přibývá na Slovensku jeden automat na mléko

Někteří farmáři vylévají mléko do brázdy, protože za něj dostávají málo peněz. Ovšem moudřejší zemědělci přemýšlejí, jak obejít mlékárny i obchodní řetězce a prodat mléko ve vlastní režii za víc peněz. Proto začali prodávat lidem čerstvě nadojené mléko z nonstop automatů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automat na mléko

Automat na mléko | Foto: polnoinfo.sk

Čeští zemědělci tento trik teprve objevují, ovšem na Slovensku spouštějí farmáři každý týden jeden nový automat a dalších 200 je na spadnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Ľubomír Smatana o slovenských automatech na mléko

"Od té doby, co to zavedli, jsme nekoupili ani půllitr mléka v obchodě. Je to kvalitní," říká důchodce Pavoľ.

Za půl eura si koupil litr mléka, které krávy nadojily před dvěma hodinami. Z automatu vytéká neodstředěné jako z vemene, avšak ochlazené na čtyři stupně Celsia.

"Prodej produktů ze dvora dostal zelenou. Je to moudrá myšlenka a je jen na nás farmářích, abychom to využili, protože před pěti lety se nám o tomto ani nezdálo," chválí novinku šéf družstva Malé Chlievany Štefan Petrík, který si pořídil automat jako první.

Stát dá na automat 15.000 eur

Zájem lidí je obrovský, a tak se i ostatní farmáři chytili za nos. Automaty podporuje i ministr zemědělství Vladimír Chovan. "Když jsme viděli, jaký je vývoj, tak jsme zdvojnásobili množství peněz ze státních zdrojů. Tam, kde se nám podařilo ušetřit, jsme všechno přesunuli na tuto podporu prodeje," uvedl.

Farmáři tak mají šanci na dotaci 15.000 eur, která zcela zaplatí jeden menší automat. To jsou peníze ze státního rozpočtu, protože z eurofondů se nesmějí platit automaty, které stojí mimo areál farem, dodává ministr Chovan.

"Měli jsme velký problém, ale nepodařilo se nám vysvětlit v Evropské unii, že struktura slovenských farem - a je to případ i českých farem - a farem v Rakousku a Švýcarsku je diametrálně odlišná," připomněl ministr.

Mléko z automatů prodávají farmáři v západní Evropě už dávno. Na Slovensku a následně i v Česku na to přišli teprve tehdy, když je obchodní řetězce a mlékárny přitlačily ke zdi.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme