Poláci privatizují energetické giganty

Polsko oživuje plány na privatizaci energetických společností. První na řadě má být Enea, kterou se Varšava pokusila neúspěšně prodat už na jaře letošního roku. Tehdy zájemci v čele s německou RWE označili požadovanou cenu za přemrštěnou a od koupě nakonec ustoupily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský Sejm

Polský Sejm | Foto: Piotr VaGla Waglowski

Tentokrát proto polská vláda ještě před tím, než opět nabídne 67 procent novému strategickému investorovi, prodá 15 procent akcií Enei na akciovém trhu. To by podle minitsra financí Aleksandera Grada mělo umožnit jasnější a transparentnější ocenění společnosti.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky minimálně vzbudí avizovaná transakce zájem investorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko oživuje plány na privatizaci energetických společností. Téma pro analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatku.

"Energetika je obecně strategickým odvětvím a ne všude jsou podobná aktiva dostupná v průběhu privatizace. Navíc polský energetický trh je obecně pro investory poměrně velmi atraktivní," zmínil pro Rádio Česko Hatlapatka.

Varšava se chystá privatizovat nejen Eneu, ale také další státem vlastněné společnosti. Podle Hatlapatky je společností vhodných pro takovéto transakce vícero.

"Stěžejní podniky k privatizaci se rekrutují se sektorů energetiky, těžby uhlí nebo chemického průmyslu. V této souvislosti se mluví například i o společnosti Tauron," prozradil analytik společnosti Cyrrus.

Otázkou zůstává, zda povzbudí v příštím roce privatizace Enei -a dalších strategických a dosud státem ovládaných společností polský akciový trh a nebo se naopak stane jeho brzdou. Podle Hatlapatky jednoznačně povzbudí.

"Na polské burze je živo, proudí tam nové emise akcií, což investorům přináší například likviditu trhu." řekl Rádiu Česko Hatlapatka.

Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme