Rok po zavedení eura převažuje na Slovensku spokojenost

Slovensko hodnotí, co zemi přinesla v posledních dvanácti měsících společná evropská měna. Slováci platí eurem od 1. ledna 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Premiér Robert Fico prohlásil, že země zavedla euro v ideální době, vzhledem k tomu, že o vstupu Slovenska do Evropské měnové unie se rozhodlo ještě před začátkem světové hospodářské krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhodách a nevýhodách eura mluvil na Rádiu Česko analytik Slovenské spořitelny Michal Mušák

Už v minulém týdnu hodnotili zavedení eura na Slovensku tamní obyvatelé. Za pozitivní krok euro považují tři čtvrtiny lidí. Vyplynulo to z průzkumu agentury Fokus, který si nechala zpracovat Evropská komise. Jediné, co vadí, je velké množství drobných.

Podle analytika Slovenské spořitelny Michala Mušáka je největší výhodou skutečnost, že Slovensko je díky euru atraktivnější pro zahraniční investory.

"Euro bylo například i jedním z důvodů, proč bude automobilka Volkswagen rozšiřovat výrobu právě na Slovensku a na příští rok je ohlášená i další investice výrobců elektroniky AU Optronics. Výhodou je také lepší přístup k zahraničním trhům," uvedl Mušák.

Nevýhodou je podle něj silná úroveň eura, která hlavně na začátku roku znevýhodňovala průmysl a maloobchod oproti okolním zemím, jejichž měny oslabily. Další nevýhodou pak je i ztráta nezávislé měnové politiky.

Poslední možný termín

"Z krátkodobého hlediska vidím klady a zápory eura jako vyrovnané. Z dlouhodobého hlediska ale jasně převažují výhody," řekl Mušák.

Vstup do eurozóny byl Slovensku schválen v létě roku 2008, kdy tamní ekonomika rostla. Podle mnohých to byl ideální termín pro vstup do eurozóny.

"Pokud bychom nepřijali euro v tomto roce, bylo by už splnění maastrichtských kritérií velmi komplikované. Fiskální deficity stouply a bude trvat několik let, než se znovu dostanou pod požadovanou hranici tří procent HDP. Vnímám to tak, že jsme stihli poslední možný termín," myslí si analytik Slovenské spořitelny.

Igor Maňour, Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme