Budoucností automobilového průmyslu jsou čínské trhy

Ekonomická krize dolehla letos i na automobilový průmysl. Výroba v Evropské unii se propadla více než o pětinu, v Americe byla situace ještě horší. Vlády některých zemí se snažily prodej aut rozhýbat a zavedly šrotovné, daňové úlevy či další různé pobídky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobil. Ilustrační foto

Automobil. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Automobilkám v České republice se kupodivu dařilo. Firmy Škoda Auto, TPCA Kolín a Hyundai Nošovice prodaly za letošní rok nejvíc osobních vozů v historii, jde zhruba o jeden milion a 125 tisíc kusů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji automobilového průmyslu mluvil na Rádiu Česko Dan Vořechovský, ekonomický redaktor odborného serveru Auto.cz.

V příštím roce experti očekávají stagnaci v oblasti evropského automobilového průmyslu. S tím ale nesouhlasí Dan Vořechovský, ekonomický redaktor odborného serveru Auto.cz: "Domnívám se, že by mohl evropský trh s automobily i růst. Vše se asi bude odvíjet od vývoje německé ekonomiky. Oproti předpokladům se domnívám, že by se německá ekonomiky mohla vzchopit a s ní i automobilový průmysl."

"Vzhledem k tomu, že česká ekonomika je napojená na německou ekonomiku, tak předpokládám, že odbyt automobilů v příštím roce by mohl vzrůst, a to nejenom v Česku, ale v celé Evropské unii," dodal Vořechovský.

Čína je budoucností

Trhem budoucnosti je údajně Čína. Navýšit produkci v této asijské zemi se podařilo škodovce. Ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek považuje toto teritorium za zajímavé:

"Je velice dobré, že tam Škoda investovala společně s Volksvagenem. Má tam svůj montážní závod, není ale sama, je tam spousta jiných značek a nesmíme opomítat i čínské výrobce, kteří jsou velice aktivní a skupují některé evropské značky."

Podle Vořechovského může Čína nabídnout hlavně ekonomický růst: "Čínské automobilky se snaží získat zahraniční vyspělé automobilky a dostat se tak k vyspělým technologiím."

Lenka Buriánková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme