Řecko dnes čeká inspekci z Bruselu. Kvůli rozpočtu

Inspekce finančních expertů Evropské unie si posvítí na Řecko. Do Athén dnes přijede delegace Evropské komise a Evropské centrální banky. Důvod? Dvouciferný schodek státního rozpočtu. Řecko je tak nejslabším článkem mezi zeměmi platícími eurem a ohrožuje stabilitu společné měny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropolis - Atény

Akropolis - Atény | Foto: Athens 2004 Marketing Department

Inspektoři chtějí od řecké vlády vědět, jaká konkrétní opatření chystá ke snížení hrozivého rozpočtového schodku. Kabinet premiéra Papandea odhadl letošní deficit na necelých třináct procent.

Podle finančního serveru Ta Nea je ale situace ještě horší, protože schodek může reálně být až čtrnáct a půl procenta HDP. Pravidla eurozóny přitom povolují jen tři procenta.

V současné době sice většina zemí eurozóny tuto mez překračuje, ale ne tolik, jako právě Řecko. Do konce měsíce mají Athény předložit takzvaný ,program stability'. Tento plán má obsahovat například škrty v sociální oblasti, nebo zvýšení spotřební daně na alkohol a cigarety.

Pavel Novák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme