Letecká doprava v Evropě letos poroste, ale jen velmi mírně

Letecká doprava v Evropě by po loňském dramatickém propadu, který činil více než 6 a půl procenta, měla opět růst. Podle odhadů ale jen velmi mírně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Free Stock Photos

Podle prognózy Evropské organizace pro bezpečnost leteckého provozu - Eurocontrol - by se nárůst měl pohybovat jen kolem 1,7 procenta. O něco lepší by pak měl být rok 2011, tam se předpokládá růst o více než tři procenta.

"Poptávka po letecké dopravě je úzce provázaná s hospodářským růstem nebo naopak poklesem. Historicky rostla zhruba 1,5krát rychleji než HDP. Když se podíváme na jaké úrovni se očekává například růst německé ekonomiky - něco přes 1 procento, tak si myslím, že ten odhad je poměrně reálný," řekl na Rádiu Česko Martin Iltis, ředitel oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letecká doprava v Evropě by loňském dramatickém propadu měla opět růst. Mluvíme s ředitelem v oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte Martinem Iltisem.

Podle něj je ale třeba rozlišit růst počtu cestujících a růst průměrné ceny letenky. "Růst cestujících už se dostavuje, ale ceny letenky jsou pořád pod tlakem. Takže bude ještě nějakou chvíli trvat než si letečtí dopravci budou moci oddechnout," uvedl.

Co se týče budoucnosti ČSA, jako neudržitelnější cestu, jak se dostat ven ze situace, ve které je společnost nyní, vidí Iltis v tom, že se aerolinie stanou součástí některého z velkých konsolidátorů v Evropě.

Pokles letecké dopravy zaznamenala drtivá většina evropských států - nejvíce ale Velká Británie, Španělsko a Nizozemsko, tam byl propad až 10 procent. Na opačném pólu bylo například Turecko, které zaznamenalo plus čtyři procenta.

"Ty trhy se mezi sebou hodně liší. Na západoevropských trzích, kde působí síťoví dopravci a kde je velký podíl transkontinentální dálkové dopravy, poptávka po drahých letenkách propadla hodně prudce. Naproti tomu Istanbul má velmi dobrou geografickou polohu mezi Evropou a Afrikou a Středním a Dálným východem. A tam ty trhy mají větší růstový potenciál," vysvětlil Iltis.

Ladislav Dvořák, Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme