O úrokových sazbách jedná i Evropská centrální banka

Monetární politika centrálních bank je a zůstane v centru dění. Správné načasování postupného utahování penězovodů, které bankéři otevřeli ve snaze oživit skomírající ekonomiku, je totiž klíčové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Může být úspěšným zásahem nebo naopak vyvolat ještě větší problémy, než kterým svět na počátku krize čelil. Právě proto budou trhy dnes ostře sledovat s čím přijdou radní Evropské centrální banky a České národní banky, přestože většina analytiků změnu sazeb nečeká. Komentáře po zasedání bankéřů ale mohou mnohé napovědět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Petr Zahradník rozebíral ve Světě o deváté Rádia Česko možnosti změn úrokových sazeb

Také analytik České spořitelny Petr Zahradník ve Světě o deváté Rádia Česko od centrálních bankéřů - ani od evropských ani českých - dnes žádnou revoluci v podobě zvýšení sazeb nečeká. "Výhled inflace pro letošní rok i 2011 zůstává umírněný."

"Mám pocit pro nárůst, respektive pokles sazeb jsou vyrovnané," poznamenal Zahradník. "Nemyslím, že by Česká republika byla rizikovější oblastí než eurozóna, byť jsme menší měnový prostor."

"Myslím, že oživování z krize má určitý časový vývoj. Data z konce minulého týdne z USA ukázala, že Amerika je v tom z hlediska ekonomického oživování nejdál. A dovedu si představit, že utahování parametrů začne v USA nejdříve." Podle něho se možná v druhé polovině roku dočkáme v USA trendu zvyšování úrokových sazeb."

"Končící krize je o propíchnutí spekulativní bubliny a bylo by pošetilé se nepoučit," zdůraznil Zahradník.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme