Britský premiér je cholerik a terorizuje podřízené, tvrdí kniha

Britský premiér Gordon Brown údajně terorizoval své podřízené častými výbuchy hněvu. Ve své nové knize, jejíž úryvky o víkendu zveřejnila britská média, to tvrdí novinář Andrew Rawsley.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér Gordon Brown

Britský premiér Gordon Brown | Foto: Evropská komise

Gordona Browna kniha vykresluje jako cholerického a hrubého člověka. Premiér na svoji obhajobu řekl, že sice dokáže být v debatách ostřejší, ale nikdy svoje podřízené žádným způsobem nešikanoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předvolební aféře v Británii informuje spolupracovnice Rádia Česko Ivana Kottasová

Podle něj jde pouze o vykonstruovanou kauzu před volbami. Samotné načasování této teorii napovídá. Právě v sobotu totiž Brown spustil kampaň labouristů s názvem Operace protiútok.

Labouristé jsou na tom podle předvolebních průzkumů velmi špatně a nejnovější obvinění je pro ně dalším velkým mínusem. Na druhou stranu je zpráva čerstvá a do voleb, které se musí konat nejpozději na začátku června, ještě zbývá dost času.

Ministři svého premiéra hájí

O britském premiérovi se ví, že je na sebe přísný, pracuje velmi tvrdě a stejné nasazení očekává také od svých podřízených.

Andrew Rawsley opírá svá tvrzení v knize o svědectví anonymních zaměstnanců Downing Street. Novinář nedělníku The Observer například píše, že Gordon Brown je chytal za klopy, smýkal s nimi a křičel na ně.

Premiéra se zastal britský ministr pro obchod a podnikání Peter Mandelson. Podle něj je Brown na své podřízené velmi náročný, ale nikdy je nešikanuje. Sám Mandelson je přitom považován za temnou postavu britské politiky a podle průzkumů nemá velkou důvěru veřejnosti.

Za premiéra se nicméně postavili i ostatní členové kabinetu. Ministr vnitra Alan Johnson prohlásil, že za 17 let spolupráce s Brownem ho nikdy neslyšel zvýšit hlas.

Zaměstnanci prý volali krizovou linku

BBC ale přinesla informace, že někteří lidé z kanceláře premiéra skutečně kontaktovali telefonní linku, která pomáhá obětem šikanování. Vedoucí linky Christine Prattová BBC řekla, že v minulých letech zachytili tři nebo čtyři telefonáty od zaměstnanců, kteří sice nebyli šikanováni, ale vyjádřili určité obavy týkající se chování Gordona Browna.

Premiér se zatím k tomuto výroku nevyjádřil. Jeho straničtí kolegové však hned přešli do ofenzivy. Vedoucí linky kritizují za to, že údajně není jisté, zda telefonáty byly opravdu od zaměstnanců Downing Street, a ptají se, jestli za jejím prohlášením nestojí nějaké postranní zájmy. Prattovou kritizují také za to, že veřejným prohlášením ohrozila důvěru svých klientů.

Labouristé kampaní s názvem Operace protiútok, která začala těsně před vypuknutím kauzy, míří především na své tradiční voliče, jež strana v posledních měsících ztrácí. Ústředními tématy jsou podpora zaměstnanosti, ekonomiky a sociálních jistot.

Hlavní slogan kampaně zní "Budoucnost pro všechny", což je narážka na konzervativce, kterým labouristé vytýkají, že jsou partají vyvolených nejbohatších Britů.

Martin Hromádka, Ivana Kottasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme