Plynovod Nabucco by mohl získat plyn z Turkmenistánu

Pravděpodobnost, že se Evropě podaří snížit míru závislosti na ruském plynu, se zvyšuje. Plynovod Nabucco, který má drahocennou surovinu přepravit z oblasti Kaspického moře do Evropy, by se totiž měl podle agentury Bloomberg už brzy dočkat plynu z Turkmenistánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Ten má jedny z největších nevyužitých zásob na světě a teoreticky je tak schopný dodat dostatek zemního plynu pro rozjezd Nabucca. Navíc, společnost BP o víkendu ohlásila, že po úspěchu s dosud opomíjenými zdroji plynu ve Spojených státech hodlá začít naplno využívat podobná ložiska ve střední a východní Evropě.

"Pokud by se projekt skutečně podařilo zrealizovat, tak by to zásadním způsobem změnilo energetickou bezpečnost v Evropské unii. Ale je to velmi optimistická vize," říká Alexander Duleba, ředitel výzkumného centra Slovenské společnosti pro zahraniční politiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alexander Duleba ve Světě o deváté.

Informace o tom, že pro plynovod Nabucco by plyn mohl dodávat i Turkmenistán, je podle Duleby velmi zásadní. "Až doteď se totiž hovořilo jen o Ázerbájdžánu," podotýká Duleba.

Jedna věc je mít dostatek plynu pro spuštění Nabucca, věc druhá je mít kudy ho vést. Neschopnost Ázerbájdžánu a Turecka se dohodnout právě to druhé výrazně komplikuje.

Jedna z alternativ, kudy plynovod vést, je i zvolit cestu přes Rusko. To ale Duleba nepokládá za rozumné. "Jsem optimista, nemyslím si, že by alternativa vést plynovod přes Rusko byla pro evropské odběratele řešením. Dohoda mezi Ázerbájdžánem a Tureckem tak je nevyhnutelná," dodává Alexander Duleba.

Realizace plynovodu Nabucco by se mohla uskutečnit maximálně do pěti let.

Roman Chlupatý, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme