Začíná stavba plynovodu Nord Stream. Povede pod Baltským mořem

Do roku 2011 byl měl do západní Evropy proudit ruský plyn přes plynovod Nord Stream v Baltském moři. I když ruský energetický gigant Gazprom první trubky plynovodu položil už v úterý, teprve dnes dá stavbě slavnostně zelenou. Zahájení se zúčastní ruský prezident Dmitrij Medveděv i zástupci zainteresovaných krajin a Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Nord Stream obchází tradiční tranzitní a zároveň problematické země jako je Ukrajina s Běloruskem. Právě energetická krize z ledna 2009, kdy do západní Evropy neproudil ruský plyn přes Ukrajinu, vzbudila zájem Evropské unie o jeho výstavbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu Nord Stream mluvil podrobně ve Světě o desáté Rádia Česo František Masopust výkonný ředitel pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států.

Plynovod by měl zároveň uspokojit poptávku po této surovině. Ta by se měla do roku 2030 víc než zdvojnásobit.

Po dokončení by měl Nord Stream přepravovat z ruského přístavu Vyborg do německého Greifswaldu zhruba 55 miliard krychlových metrů plynu ročně. První část potrubí má být dokončena v roce 2011.

'Rádi bychom zůstali tranzitní zemí'

Zvláštní český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška Radiožurnálu řekl, že projekt je projevem ruské snahy obejít se bez tranzitních zemí při vývozu ropy a zemního plynu do západní Evropy.

Závislost Ruska na tranzitu plynu přes Ukrajinu sice zůstane i po dostavbě Nord Streamu, pro Moskvu bude ale podle Bartušky podstatné, že bude mít přímé propojení s klíčovým odběratelem. Těžit by z toho mohlo i Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška v Ozvěnách dne.

„Velmi jsme usilovali o to, aby propojka mezi vyústěním Nord Streamu na severovýchodě Německa a páteřní sítí do Německa a Francie vedla přes naše území. Což je plynovod Gazela, který, zdá se, bude skutečně postaven, což je velmi dobře,“ podotkl Bartuška.

Tím nám podle něj zůstane pozice transitní země pro Německo a Francie. „To je podle mě jediná aspoň trochu pojistka pro nás. Protože celá středně-východní Evropa v ruském uvažování nemá žádný větší význam. Máme zájem zůstat transitní zemí. Jednak kvůli příjmům a pak také proto, abychom byli pro Německo a Francii důležití,“ dodal.

Milan Kopp, Lubica Bergmanová, Jan Prokeš, Roman Chlupatý, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme