Pád vládního letadla ekonomiku Polska zřejmě příliš neovlivní

Bankovní rada polské národní banky dnes mimořádně zasedne a projedná další postup po smrti guvernéra Slawomira Skrzypka. Ten byl společně s prezidentem Lechem Kaczynskim a další bezmála stovkou čelných představitelů Polska na palubě letadla, které v sobotu havarovalo nedaleko ruského Smolenska. Havárii nikdo nepřežil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo letecké tragédie u Smolenska

Místo letecké tragédie u Smolenska | Foto: Telewizja Polska, S. A.

Ekonomové nyní vyhodnocují možné dopady této tragédie. „Polský zlotý hned brzy ráno výrazně oslabil. A to ještě v průběhu asijského obchodování. Ve chvíli, kdy se ale začalo obchodovat v Evropě, se ale trhy uklidnily a kurz se vrátil tam, kde byl v pátek odpoledne,“ řekl ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora ve Světě o deváté.

Podle něj už má polská měna to nejhorší za sebou. „Centrální banka funguje dál. A už teď se ví, kdo centrální banku povede do té doby, než bude zvolen nový guvernér. Dalo by se říct, že to hlavní je zachováno,“ podotkl Pikora.

Jen relativně mírný dopad na polskou měnu měl podle Pikory fakt, že k tragédii došlo během víkendu a trhy mohly zareagovat až s odstupem. „Kdyby se to stalo v pondělí nebo v úterý, pravděpodobně by reakce byla dramatičtější,“ domnívá se ekonom společnosti Next Finance.

Analytici nyní předpokládají, že, zatímco guvernér Skrzypek často nesouhlasil s vládou i kolegy z bankovní rady, jeho nástupce bude z pohledu polského premiéra a jeho stoupenců méně kontroverzní. „Pravděpodobně to bude člověk, který bude s vládou více souhlasit a nebude dělat tolik problémů,“ poznamenal Pikora.

Víkendová tragédie by podle něj neměla ani nijak zvlášť ovlivnit hospodářsko-politické rozhodování Polska. Pikora se domnívá, že může dojít ke zpoždění v určitých rozhodnutích, zásadní obrat ale neočekává.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme