EK: Přerušení letů nad Evropou stálo až 2,5 miliardy eur

Evropa sčítá škody po přerušení leteckého provozu kvůli mraku sopečného prachu. Podle odhadů Evropské komise mohou dosáhnout 1,5 až 2,5 miliardy eur. Nedá se ale vyloučit, že budou vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrušené odlety

Zrušené odlety | Foto: Tomáš Adamec

K částce zatím Evropská komise došla na základě hlášení leteckých společností a dvou velkých touroperátorů. Členským státům chce navrhnout soubor opatření k překonání krize v letecké dopravě.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK odhaduje škody kvůli přerušení leteckého provozu až na 2,5 miliardy eur. Z Bruselu se přihlásil zpravodaj ČRo Pavel Novák

Jednotlivé země by mohly být dočasně shovívavější k leteckým společnostem a povolit jim například více nočních letů nad městy, aby se podařilo dohnat výpadek v přepravě cestujících a zboží.

Mohou také poskytnout aeroliniím finanční pomoc. Musí se přitom dodržet platná unijní pravidla. Pomoc smí pokrýt jen ztráty prokazatelně vzniklé nedávnou krizí.

Komise chce také budovat systém jednotného evropského nebe, kde by existoval jeden celoevropský dohled nad řízením leteckého provozu.

Silnější evropská koordinace sice podle eurokomisaře pro dopravu Siima Kallase nevyřeší všechny problémy, ale v případě další podobné celoevropské krize bude reakce na ni rychlejší. O návrzích EK budou ministři dopravy Unie jednat na mimořádné schůzce 4. května.

Analytik: Krachy některých přepravců jsou nevyhnutelné

Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky se budou aerolinky snažit ztrátu překonat hledáním úspor i dodatečných tržeb. V současní situaci, kdy lidé nejsou příliš naladěni na létání, to ale budou mít velmi složité, míní analytik:

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech přerušení provozu na letecké společnosti hovořil na Rádiu Česko analytik Jan Procházka

“Úspory se hledají dlouhodobě složitě v leteckém byznysu, zejména v aerolinkách, kde mají silné odbory, to je téměř nemožné. Navíc cena paliva zase výrazně stoupá. Ekonomické zotavení je jednou z mála možností, jak se z této situace dostat, anebo potom natáhnout ruku směrem ke státu.“

Procházka proto předpokládá, že krach některých dopravců je nevyhnutelný. „Situace je opravdu hektická a některé společnosti, které měly problémy už předtím, se ponoří ještě hlouběji a to se dá vydržet jen omezenou dobu,“ podotkl analytik.

Případné krachy některých leteckých společností nejsou příznivou zprávou ani pro pasažéry. “Očista trhu je nutná, ale dobrou zprávou to určitě nebude. Každý klient samozřejmě prahne po co nejlevnější ceně a po co největším výběru času, takže v tomto si myslím, že krachy vůbec nezaberou. Vábnička pro další létání to určitě nebude,“ dodal Procházka.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme