Zadlužené Řecko dostane 110 miliard eur od členů eurozóny

Řecko získá finanční pomoc ostatních členů eurozóny. Ministři financí zemí euroskupiny se rozhodli aktivovat už dříve schválený mechanismus pomoci. Je založený na bilaterálních půjčkách členských zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Pomoc dostane Řecko výměnou za přijetí dalších úsporných kroků, kterými v příštích 3 letech ušetří 30 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrám v Korintu

Chrám v Korintu | Foto: Fotobanka stock.xchng, Cristi Modoran

„Finanční pomoc bude ve výši 110 miliard eur, které Řecko dostane v příštích třech letech. Do tohoto balíčku přispějí země eurozóny částkou asi 80 miliard, přičemž pro letošní rok je vyčleněných 30 miliard,“ uvedl předseda euroskupiny, lucemburský premiér Jean Claude Juncker. Zbytek peněz má dodat Mezinárodní měnový fond.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny, ve Světě o osmé.

Podle Junckera se v zemích, kde je potřeba k poskytnutí půjček schválení parlamenty, například v Německu nebo ve Francii, očekává rozhodnutí v nejbližších dnech. Německá vláda bude o půjčce rozhodovat v pondělí a do pátku by ji mohli schválit poslanci.

První půjčky má Řecko dostat před 19. květnem, kdy musí vyplatit své dříve vydané dluhopisy za devět miliard eur.

Úvěry podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše poskytnou Řecku hlavně určitý oddychový čas. „Nicméně fakticky neoddálí nutnost tvrdých opatření, která bude muset řecká vláda přijmout,“ řekl Bureš.

Bude záležet na přístupu Řecka

Řecký úsporný plán počítá například se zvýšením spotřebních daní u alkoholu a cigaret a zmrazením platů státních zaměstnanců.

A právě přístup samotného Řecka bude zřejmě nejdůležitější. Pokud se totiž Řekové s opatřeními nesmíří, může se podle Bureše stát, že Řecko nakonec skutečně bankrot vyhlásí.

Německo se díky půjčce Řecku stane největším věřitelem ze zemí eurozóny. Jen letos by mělo Německo půjčit 8,4 miliard euro, tedy přibližně 214 miliard korun. Celkově by se měla německá pomoc vyšplhat na astronomických 22 miliard euro.

Kancléřka Merkelová slíbila svým spoluobčanům, že půjčka Řecku jejich úspory bezprostředně neohrožuje. Právě ona se záchrannou akcí dlouho váhala. Pomocnou ruku podala teprve poté, když se Řecko zavázalo k radikálním úsporným opatřením. Ačkoli z vládních i opozičních kruhů zaznívají výhrady, čeká se, že německá vláda v pondělí půjčku schválí. Do konce týdne by měl dát svůj souhlas i německý parlament.

Pavel Novák, Klára Stejskalová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme