Ekonomové stále nevěří v záchranu Řecka

Dohoda o mezinárodní pomoci zadluženému Řecku je nedostatečná. Takový názor převládá mezi ekonomy i na finančních trzích. Společná evropská měna euro také dnes opět klesla vůči dolaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Státy platící eurem a Mezinárodní měnový fond mají Řecku poskytnout půjčky ve výši sto deseti miliard eur. To jsou skoro tři biliony korun.

Tahle částka bude Řecku stačit na příští tři roky. Mezitím ale musí tvrdě seškrtat státní výdaje. Očekává se, že řecká ekonomika v příštích letech výrazně poklesne. Jak Radiožurnálu řekl bruselský ekonom Daniel Gros, Řecko tuhle zátěž nemusí vydržet a nedá se vyloučit jeho hospodářský kolaps.

„Hospodářské náklady můžou být tak vysoké, že ekonomika bude po dvou nebo třech letech tak slabá, že se rozpočet nepodaří udržet pod kontrolou,“ řekl Gros.

Podle Grose a celé řady jeho kolegů je čas na tak zvanou restrukturalizaci řeckých dluhů. To znamená, že by se Athény dohodly s investory na odkladu jejich splátek.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme