Slovensko s miliardami pro Řecko váhá. Rozhodne až příští vláda

Slovensko s pomocí Řecku počká. Do voleb tak do Atén z Bratislavy pravděpodobně nepřijde ani euro. Slovenský premiér chce hlavně vidět konkrétní kroky. O finanční injekci se bude Robert Fico bavit až poté, co úsporný balíček schválí řecký parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Zdroj: ČTK

„Žádný bianco šek Řecku nepodepíšu. Jestli si někdo myslí, že vláda si teď sedne a rozhodne o poskytnutí půjčky jen tak, tak se hluboce mýlí. Přiznám se, že Řekům nevěřím. Mám problém s tím, jestli jsou schopni přijmout takováto rozhodnutí,“ prohlásil Fico.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský premiér Fico Řekům nevěří

Proti půjčce Řecku se staví téměř všechny strany. Nejvýraznější odpor pak panuje ve Slovenské národní straně. Tentokrát se ale na Slovensku v názorech shodují jak politici, tak veřejnost.

Novináři už mezitím spočítali, že každý občan Slovenska by měl na Řeky přispět sto padesáti eury. Spekuluje se už i o možnosti, že po sestavení nové vlády, Slovensko půjčku neposkytne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Události komentuje zpravodaj Lubomír Smatana.

Státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond na záchranný balík pro Řecko vyčlenily pomoc v celkové výši 110 miliard eur. Slovenský příspěvek čítá přes 800 milionů eur, což je zhruba 20 miliard korun.

Tuto sumu si ale bude muset vláda zřejmě půjčit. Jedná se totiž o jedno procento státního rozpočtu, který počítá s deficitem šest a půl procenta. Pro Slovensko je to tedy veliká rána.

Igor Maňour, Ľubomír Smatana, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme