Řekové šetřit nechtějí. Příklad by si měli vzít z Pobaltí

Protesty v řeckých ulicích podlamují důvěru světových trhů v naději, že je zemi možné zachránit před bankrotem. Ekonomové tak pochybují o tom, že vláda dokáže prosadit veškerá nutná úsporná opatření. Škrty nebo zvýšení některých daní jsou podmínkou pro mezinárodní půjčku. Přestože parlment změny schválil, bežní Řekové jsou proti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrám v Korintu

Chrám v Korintu | Foto: Fotobanka stock.xchng, Cristi Modoran

Ekonom z institutu CERGE Lubomír Lízal Radiožurnálu řekl, že si obyvatelé Řecka neuvědomují, jak špatně na tom jejich země je.

„Dal bych do kontrastu loňskou situaci v baltických regionech, kde došlo k mnohem razantnějšímu snížení platů právě s ohledem na zadluženost státu. Obyvatelstvo to přijalo bez většího stěžování, protože si bylo vědomo toho, že bez toho to zkrátka nepůjde,“ řekl Lubomír Lízal.

„V Řecku je to však diametrálně jiné, hlavně se jedná o společensko kulturní rozdíly. Řekové si absolutně neuvědomují, v jaké situaci se jejich země nachází, nejradši by byli, aby tento jejich zadlužený mejdan ještě nějakou dobu pokračoval,“ doplnil Lízal.

Ondřej Houska, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme