Evropa chce záchrannou síť pro země ve finančních potížích

Evropská unie vytváří záchrannou síť pro státy s finančními problémy. Ministři financí evropské sedmadvacítky budou na mimořádné schůzce v Bruselu jednat o stabilizačním mechanismu pro země, které by se ocitly v podobné situaci jako Řecko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Tomu už eurozóna společně s mezinárodním měnovým fondem pomůže půjčkami 110 miliard euro. Na záchranném programu pro další podobné případy se má podílet už celá Unie.

Mimořádné jednání ministrů financí sedmadvacítky svolalo španělské předsednictví v noci na sobotu při summitu lídrů zemí eurozóny.

Základem má být společný fond

Celoevropský mechanismus má chránit finanční stabilitu všech zemí Unie. Schůzka zorganizovaná velmi narychlo se má konat tak, aby z ní vyšel nějaký závěr ještě před pondělním otevřením burz.

Evropská komise má předložit návrh, jak by měl takový mechanismus vypadat. Jeho základem by mohl být společný fond poskytující půjčky zemím, které by se ocitly ve finančních těžkostech.

Řecko totiž nemusí být jediná země, která se stane obětí finančních spekulantů. Celounijní stabilizační mechanismus je podle francouzského prezidenta Nicolase Sarzozyho potřeba, protože teď čelí útoku celá Evropa, nejen Řecko.

Pavel Novák, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme